Ministrul Agriculturii: Vom reduce TVA-ul la alimente până la 9%
În cadrul conferinţei de marţi, “Mediafax Talks about European Funds”, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că TVA-ul la produsele alimentare va fi de 9% până la începutul anului 2013, măsură ce trebuie luată pentru diminuarea evaziunii fiscale cu 15-20%.
“Dacă nu va fi în acest an, cu siguranţă construcţia bugetului pe 2013 va începe cu un TVA redus. Suntem în discuţii, discutăm zi de zi cu Ministerul de Finanţe şi sper ca după misiunea Fondului Monetar Internaţional din data de 25 iulie să putem să prezentăm un grafic foarte clar de implementare a TVA redus la produsele alimentare, de 9%. Eu personal îmi doresc chiar din acest an, pe două zone, morărit şi panificaţie, să introducem acest TVA redus, pentru că acolo este evaziunea cea mai mare în agricultură”, a declarat actualul ministru al Agriculturii.
Totodată, Daniel Constantin a adăugat că ministerul doreşte finanţare europeană de 400 milioane euro pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii, pentru o suprafaţă totală de 800.000 de hectare de teren agricol.
Ministerul Agriculturii va plăti în avans pentru fermieri 50% din sprijinul pe suprafaţă pe 2013
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a declarat că, începând cu 16 octombrie va achita în avans jumătate din sprijinul pentru fermieri pe anul 2013. Această măsură se va stabili în luna septembrie printr-o hotărâre de Guvern.
"Pun foarte mare accent ca sprijinul pe suprafaţă din anul 2013, deci sprijinul pe care îl vom plăti, conform regulamentului european, de la 1 decembrie 2012 până pe 30 iunie 2013 să fie apropiat de valoarea medie pe care o primeşte un fermier din Uniunea Europeană. Ca element de noutate, vom încerca din 16 octombrie să acordăm 50% în avans pentru acei fermieri care au deja controalele din partea APIA făcute", a afirmat Daniel Constantin, preşedintele partidului Conservator.
Media europeană a sprijinului pe suprafaţă este de 180 de euro pe hectar, iar fermierii români primesc 119 euro.
Leornard Orban: Rata de absorbţie a fondurilor europene este de circa 10%
Tot în cadrul conferinţei “Mediafax Talks about European Funds”, ministrul Afacerilor Europene a declarat că s-a înregistrat o creştere a ratei de absorţie a fondurilor europene, ea ajungând în prezent la circa 10%. În septembrie 2011, când s-a înfiinţat Ministerul Afacerilor Europene, rata de absorţie era de 3,72%. Totuşi targetul este stabilit la 20% şi el trebuie atins până la sfârşitul acestui an.
De asemenea, Leonard Orban a cerut miniştrilor să finalizeze până în septembrie evaluarea proiectelor cu fonduri europene ce nu pot fi finalizate până în 2015, urmând ca acestora să le fie retrasă finanţarea.
"O altă măsură pe care o consider foarte importantă este evaluarea în momentul de faţă a posibilităţii finalizării pentru toate proiectele operaţionale până la sfârşitul anului 2015. Am trimis scrisori miniştrilor rugându-i ca acest demers să se finalizeze până în luna septembrie a acestui an, urmând ca ulterior, în cazul proiectelor care nu au nicio şansă de a fi finalizate până în 2015 să retragem finanţarea", a declarat Leonard Orban.
Totodată, ministrul a precizat că se intenţionează ca fondurile europene disponibilizate să fie astfel reorientate către axele prioritate în care procesul de absorţie se derulează cu viteză mai mare.
"În felul acesta se vor disponibiliza anumite fonduri şi dorim ca până către finalul anului să facem realocările, să realocăm sumele de bani spre acele zone, spre acele axe prioritare unde într-adevăr implementarea este accelerată şi vedem că absorbţia e reală", a precizat ministrul Afacerilor Europene.
În perioada următoare vor fi activate primele echipe de lucru, "task force", pentru monitorizarea celor 150 de proiecte majore cu fonduri europene aflate în implementare sau în diferite faze de pregătire.
"Vom activa primele echipe de lucru, primele task force-uri, pentru monitorizarea celor 150 de proiecte majore aflate în implementare sau diferite faze de pregătire. Vor fi două echipe operative de experţi din domenii precum mediu, transporturi şi achiziţii publice vizând în special proiecte din programul de transport, POR şi programul de mediu. Vor fi vizitate 20 de proiecte, respectiv 16 proiecte şi echipele, în opinia noastră, îşi vor aduce o contribuţie importantă la accelerarea implementării proiectelor", a afirmat ministrul Orban.
Conferinţa "Mediafax Talks about European Funds", desfăşurată marţi la Radisson Blu Hotel, a avut ca temă centrală analiza situaţiei fondurilor europene până în anul 2013 şi ce şanse are România să atragă mai mulţi bani în perioada 2014–2020. Conferinţa a fost organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Europene, în parteneriat cu Alpha Bank, BRD Societe Generale şi Structural Consulting Group. Printre participanţi s-au numărat şi Lucian Dan Vlădescu, preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, Adrian Lisandru – Director de Promovare şi Distribuţie PJ, Groupe Societe Generale, Dan Barna – managing partner, Structural Consulting Group şi bineînţeles Cristian Dimitriu, director editorial al Mediafax Group.