Ministrul Agriculturii: R. Moldova ar putea beneficia de fonduri europene ENPARD
alte articole
Începând cu anul 2014, Moldova va putea beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru susţinerea agriculturii, banii fiind acordaţi în cadrul Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD), iniţiat de Uniunea Europeană pentru susţinerea agriculturii în statele Parteneriatului Estic.
ENPARD este un program similar SAPARD-ului, de care a beneficiat mai mulţi ani România şi alte state la etapa de pre-aderare la Uniunea Europeană.
Potrivit agenţiei ARENA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că autorităţile de la Chişinău au început negocierile cu Comisia Europeană privind accesarea fondurilor europene la acest program ENPARD.
Ministrul a mai specificat că o delegaţie a Republicii Moldova va pleca la Bruxelles în luna mai pentru a discuta cu experţii europeni despre condiţiile de accesare a acestor fonduri, iar în toamnă va fi organizată la Chişinău o conferinţă internaţională cu aceeaşi problemă.
Totodată, oficialul a menţionat că pentru a putea beneficia de fondurile europene, Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură urmează a fi acreditată în anul viitor pe plan internaţional, adăugând: ”În anul 2013, în Republica Moldova urmează a fi implementat un proiect-pilot care ar demonstra capacitatea autorităţilor de la Chişinău de absorbţie a fondurilor europene”.
Cu privire la perspectivele de accesare în anul 2014 a banilor europeni, analistul economic, Viorel Chivriga, s-a arătat sceptic, argumentându-şi poziţia: ”Este lăudabilă iniţiativa autorităţilor centrale de la Chişinău de a iniţia astfel de negocieri, însă până la accesarea propriu –zisă a acestor bani este un drum foarte lung. Nu trebuie să uităm că fondurile europene, cum ar fi SAPARD, au fost acordate statelor în proces de pre-aderare la UE”.
Dar analistul a precizat că în cazul unei reuşite, agricultura R.Moldova va avea doar de câştigat în urma programului ENPARD, iar credibilitatea pe plan extern a Moldovei va creşte.
Agricultura va avea de câştigat şi în urma semnării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, astfel încât producătorii din Republica Moldova vor fi nevoiţi să-şi modernizeze întreprinderile şi modalitatea de producere pentru a face faţă rigorilor europene.
Cu toate acestea, unii experţi spun că implementarea Acordului de Liber Schimb şi Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar putea provoca înăbuşirea producătorului autohtoni din cauza că produsele moldoveneşti nu sunt competitive, iar tehnologia este rudimentară.
Specificăm că Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov a menţionat în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Chişinău că liberalizarea pieţelor este foarte importantă, odată ce noi suntem exportatori de produse agricole. Căci agricultura Republicii Moldova este orientată spre export şi 50% din exportul Republicii Moldova vine din agricultură.
Precizăm că România a beneficiat de programul SAPARD cu începere din anul 2000. Doar în perioada 2000-2006, România a beneficiat anual de câte 150 de milioane de euro, alocate din fondurile europene, scrie ARENA.