Ministerul Agriculturii solicită mai multe subvenţii pentru fermieri

(KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
28.02.2012

Ministerul Agriculturii solicită Parlamentului să modifice regulamentul cu privire la subvenţionarea fermierilor pentru o mai bună desfăşurare a lucrărilor de primăvară. Ministrul agriculturii Vasile Bumacov a anunţat azi, într-o conferinţă de presă că din cauza gerurilor din ianuarie şi februarie şi respectiv a secetei din toamna trecută, situaţia din agricultură în prag de primăvară este destul de complicată.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov a afirmat că din cauza temperaturilor scăzute din această iarnă şi a cantităţii reduse de precipitaţii căzută toamna trecută, agricultura RM a avut de suferit. Potrivit lui Vasile Bumacov, ministerul propune unele modificări în regulamentul cu privire la subvenţionarea agriculturii, pentru a remedia situaţia producătorilor agricoli, pentru ca aceştia să nu apeleze la credite bancare mari în primăvară.

Vasile Bumacov: Noi întrăm în acest an faţă de anul trecut cu un buget practic dublu la subvenţii, 400 de milioane de lei, încă nu înseamnă că aceasta este de ajuns ca noi să putem lansa campania de primăvară fără mari probleme. Acum este timpul să se procure seminţe adiţional pentru a reînsămânţa sau a completa semănăturile. Vor fi necesare în acest an, mult mai multe îngrăşăminte şi chimicale. Semănăturile vor fi rare şi buruienile vor fi mai multe. Îngrăşămintele sunt necesare pentru că acele terenuri pe care dorim să le păstrăm, este necesar să le păstrăm, să aplicăm tehnologii moderne şi să revigorăm aceste plantaţii.

Nicolae Ciubuc, vicedirectorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a menţionat că modificările care se propun în regulamentul cu privire la subvenţionarea agriculturii, ţin de subvenţionarea creditelor acordate asociaţiilor agricole şi de cea a înfiinţării plantelor.

Nicolae Ciubuc: Ne propunem poate chiar să excludem acel plafon de 150 de mii de lei, astfel să dăm posibilitate tuturor producătorilor agricoli, în dependenţă deja de valoarea creditelor accesate, să dăm posibilitatea accesării şi a subvenţiilor pe măsura creditelor care urmează a fi obţinute. La asigurări vom subvenţiona cu un adaus de 10 la sută asigurările de culturi agricole ecologice. Cuantumul sprijinului acordat, în condiţii generale constituie 60 la sută, pentru agricultura ecologică va constitui 70 la sută din valoarea primelor de asigurări. Ne-am propus la iniţiativa producătorilor agricoli, să subvenţionăm înfiinţarea plantaţiilor de plante etero – oleagenoase. Costul va fi stabilit până la 30 la sută.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cel mai mult a avut de suferit rapiţa – circa 80 la sută din semănături, iar 1/3 din terenurile semănate cu grâu şi orz au intrat în iarnă slab dezvoltate, ceea ce va necesita completări sau reînsămânţări.

Ministerul respinge în acelaşi timp, o posibilă criză alimentară sau creşterea preţului la pâine. Ministerul dă asigurări că rezervele de grâu alimentar sunt suficiente până în septembrie, iar din recolta anului curent, calculele arată că va fi suficient grâu pentru panificaţie, însă nu va fi pentru export.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor