R.Moldova: Se va scumpi pâinea în acest an?

Deşi cerealele ar putea avea un preţ mai ridicat, pâinea nu se va scumpi în acest an, declară ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, într-un interviu pentru ziarul Jurnal de Chişinău.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
11.04.2012

Deşi cerealele ar putea avea un preţ mai ridicat, pâinea nu se va scumpi în acest an. Acestea sunt declaraţiile ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, făcute într-un interviu pentru ziarul Jurnal de Chişinău.

Vasile Bumacov consideră că pentru a avea loc majorarea preţului la pâine în 2012 ar trebuie să existe premise care la momentul de faţă nu sunt. Oficialul mai este interest "de ce nimeni nu se întreabă ce se va întâmpla cu Mercedesurile, cu telefoanele mobile, cu rachiul? Toată lumea îşi face griji ce se va întâmpla cu pâinea”, care nu se obţine din aer.

Este foarte greu de prognozat care va fi evoluţia cu produsele cerealiere. Chiar şi ministrul agriculturii a explicat că este foarte greu, deoarece ”R. Moldova este învecinată cu mari producători de cereale precum Rusia, Ucraina şi România. Aceste pieţe vor influenţa foarte mult preţurile cerealelor. Rusia şi Ucraina au prognozat o recoltă mult mai mică decât de obicei. Aceasta este o premisă pentru majorarea preţurilor la cerealiere".

Vasile Bumacov a vorbit şi despre piaţa fructelor şi legumelor, subliniind că"este mai important ca preţul la mere, struguri să fie un preţ bun, ca producătorii agricoli să-şi poată recupera cheltuielile".

Totodată, ministrul mai este de părerea că acest an agricol ”este unul complicat. Ani simpli pentru agricultori nu există. Producătorii agricoli au fost afectaţi mai întâi de secetă, iar ulterior de îngheţuri. Agricultorii sunt cu gândul la recolte, semănat, lucrările de primăvară. Cu toate acestea, am avut ani şi mai complicaţi, de aceea planificăm o recoltă de grâu suficientă pentru a asigura populaţia R. Moldova. În ceea ce priveşte culturile multianuale, ne aşteptăm la o recoltă bună. Evident, preţurile vor fi mai mari, de aceea câştigul va fi din calitate şi nu din cantitate”.

Potrivit Publika.TV, în 2011, cel mai mare combinat de panificaţie din ţară,"Franzeluţa", a majorat preţul la pâine cu 6 la sută. Şi pâinea produsă de Combinatul de panificaţie din Făleşti s-a scumpit cu 25 de bani. Din 1 martie 2011, locuitorii raionului Orhei au fost nevoiţi să plătescă cu 15 bani mai mult pentru o franzelă. Tot în această perioadă, pâinea din Bălţi s-a scumpit cu 30 de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor