Ministru francez: Franţa este deschisă să ia în considerare un nou tratat european

Franţa este deschisă la ideea unui nou tratat al Uniunii Europene pentru a aprofunda integrarea, în cazul în care se consideră că acesta este necesar pentru îmbunătăţirea guvernanţei economice a blocului, a declarat joi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, potrivit unui raport Reuters.
Ministrul francez, Bernard Cazeneuve (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.09.2012

Franţa este deschisă la ideea unui nou tratat al Uniunii Europene pentru a aprofunda integrarea, în cazul în care se consideră că acesta este necesar pentru îmbunătăţirea guvernanţei economice a blocului, a declarat joi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, potrivit unui raport Reuters.

Cazeneuve a reacţionat la apelurile din această lună ale lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi ale cancelarului german Angela Merkel, pentru un nou tratat care ar ajuta blocul să depăşească o criză a datoriilor suverane prin integrare.

"Dacă, pentru o mai mare solidaritate, pentru mai multă eficienţă în mecanismele de reciprocitate în ceea ce priveşte datoriile sau în mecanismele de intervenţie pe pieţe, sunt necesare noi tratate, atunci da, vom avea nevoie de noi tratate", a declarat Cazeneuve pentru site-ul de ştiri Mediapart, în timpul unei dezbateri a consiliului.

Un nou tratat ar putea ajuta la îmbunătăţirea guvernanţei economice, ar acorda cetăţenilor o putere mai mare de decizie privind afacerile europene şi ar coordona mai bine politicile industriale şi energetice curate, a adăugat el.

În Germania, săptămânalul Der Spiegel a raportat luna trecută că Merkel doreşte organizarea unei "adunări" a UE pentru a elabora un nou tratat, care ar transfera unele zone ale suveranităţii naţionale, în special autoritatea asupra bugetelor, către instituţiile europene.

Merkel speră ca la un summit al liderilor UE din luna decembrie să se stabilească o dată concretă pentru începerea demersurilor privind un nou tratat, a raportat Der Spiegel.

Într-un discurs la Parlamentul European, Barroso a solicitat ca blocul să fie transformat într-o "federaţie de state naţionale", într-un apel ca ţările să renunţe la suveranitate şi să avanseze spre o mai mare integrare.

Poziţia Franţei de până acum a fost să obţină cât mai multă integrare posibilă, în limitele Tratatului de la Lisabona, acordul care guvernează blocul şi care a intrat în vigoare în decembrie 2009, după ani de certuri.

În timp ce comentariile lui Cazeneuve indică o deschidere la discuţie, orice încercare de a reforma legislaţia de bază a UE va dura ani de zile şi se va confrunta cu opoziţie din partea unor state ca Irlanda, care trebuie să organizeze un referendum pentru a aproba orice legislaţie europeană cheie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor