'Merkollande' sau înţelegerea raţională a doi lideri pragmatici

Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande, care vor marca sâmbătă în localitatea Ludwigsburg discursul istoric pe care generalul de Gaulle l-a adresat tinerilor germani, au reuşit în ultimele săptămâni să ajungă la o înţelegere pragmatică, impusă de criza zonei euro, se relatează într-o analiză AFP.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande. (Patrick Aventurier / Getty Images)
Epoch Times România
20.09.2012

Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande, care vor marca sâmbătă în localitatea Ludwigsburg discursul istoric pe care generalul de Gaulle l-a adresat tinerilor germani, au reuşit în ultimele săptămâni să ajungă la o înţelegere pragmatică, impusă de criza zonei euro, se relatează într-o analiză AFP.

'Am o cooperare bună cu preşedintele francez. Ştim că evoluţia Europei este puternic marcată de colaborarea noastră şi din acest motiv suntem obligaţi să găsim o soluţie pentru Europa', a afirmat miercuri cancelarul german. Subliniind că relaţia lor se bazează 'pe încredere', ea a admis totuşi că între cele două ţări există conflicte de interese 'ce datează de 50 sau 60 de ani'.

Cât despre Francois Hollande, el descria în luna iulie relaţia cu doamna Merkel drept una 'sinceră'. Chiar dacă 'nu avem aceeaşi sensibilitate politică, principiile noastre pentru afirmarea UE sunt aceleaşi (...) Relaţiile noastre sunt bune, nu este nevoie să le forţăm', spunea atunci noul lider de la Elysée.

Germania şi Franţa sunt primele două economii europene şi în acelaşi timp cei mai mari contributori la fondurile de salvare a statelor din zona euro aflate în dificultate, ele furnizând 27% şi respectiv 20% din aceste sume.

'Nu au altă opţiune decât să se înţeleagă. Nu este o relaţie excelentă, dar ea funcţionează', consideră Sabine von Oppeln, politolog la Universitatea Liberă din Berlin. A fost uitată chiar şi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, când doamna Merkel a refuzat să-l primească pe socialistul Hollande pentru a da un semnal de sprijin contracandidatului acestuia, conservatorul Nicolas Sarkozy.

Imediat ce s-a instalat la Elysée, noul preşedinte francez a ales Germania ca prima ţară pe care să o viziteze şi a numit premier un fost profesor de germană, Jean-Marc Ayrault. 'Relaţiile franco-germane au propria lor dinamică, indiferent cine este la Elysée', subliniază Frank Baasner, directorul Institutului franco-german din Ludwigsburg.

Spre deosebire de generalul de Gaulle, care şi-a ţinut discursul din anul 1962 în limba germană, Hollande se va adresa mulţimii în limba franceză, întrucât el nu stăpâneşte germana, cu toate că aceasta a fost prima limbă străină pe care a studiat-o la şcoală. Dar nici Angela Merkel, originară din fosta Republică Democrată Germană (RDG), nu ştie limba franceză, vorbind în schimb engleza şi rusa. Cu excepţia unor banalităţi, discuţiile dintre ei se desfăşoară cu ajutorul interpreţilor.

Principalul subiect pe agenda discuţiilor dintre cei doi lideri este criza din zona euro. Franţa este favorabilă unei integrări politice europene 'pas cu pas' care să se realizeze în paralel cu o consolidare a mecanismelor de solidaritate între statele zonei euro. Dar Germania face din adâncirea uniunii politice europene o condiţie pentru orice nou efort de solidaritate. În timp ce Parisul doreşte ca Banca Centrală Europeană (BCE) să fie însărcinată cu supravegherea celor 6.000 de bănci din zona euro încă din luna ianuarie 2013, Berlinul consideră că se mai poate aştepta.

Alte subiecte importante pe agenda discuţiilor vor fi fuziunea companiilor aeronautice şi de apărare EADS şi BAE, care ridică numeroase semne de întrebare atât la Berlin cât şi la Paris, dar şi relansarea Tratatului de la Elysée, semnat pe 22 ianuarie 1963 de Charles de Gaulle şi Konrad Adenauer.

În luna ianuarie, în timpul campaniei electorale, Francois Hollande a promis că va propune un nou tratat franco-german, care 'să deschidă un nou ciclu în Europa, acela al unei cooperări economice, industriale şi energetice între cele două ţări'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor