Miniştrii UE - nesiguranţă şi confuzie legate de noul preşedinte Donald Trump
alte articole
Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, a sperat că reuniunea de urgenţă neoficială de duminică, la care a participat majoritatea miniştrilor de externe ai blocului european, va reduce nevoia de a discuta despre alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite la şedinţa ministerială de luni, pe a cărei agendă s-au aflat subiecte importante precum securitatea şi apărarea UE, relaţiile blocului cu Turcia şi sancţiunile siriene.
Planul a părut să funcţioneze în mare parte, deşi nu s-a redus spectrul de nesiguranţă sub care se află acum Uniunea Europeană, care încearcă să îmbunătăţească capabilitatea membrilor săi de a se apăra singuri şi reciproc, fără a cunoaşte dacă şi cum va reduce Trump capacitatea colectivă de a apărare a NATO, aşa cum a ameninţat că o va face în timpul campaniei sale prezidenţiale.
Mogherini a prezentat proiectele miniştrilor de externe – cărora li s-au alăturat luni după-masă miniştrii de apărare ai UE – care includ creşterea finanţării capabilităţilor de apărare, achiziţionarea de echipamente suplimentare şi punerea grupurilor de luptă ale UE, ce nu au fost încă folosite, în serviciu util.
Oficialul UE consideră că ar putea fi înfiinţat un centru operaţional pentru coordonarea misiunilor militare şi civile ale UE. Dar Mogherini a subliniat că nu face apel la crearea unei armate UE. Oficialii blocului insistă că termenul nu apare nicăieri în documentele planului de intensificare a apărării.
Miniştrii de externe ai blocului şi-au reiterat angajamentul faţă de acordul multilateral privind restricţionarea programului nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale aplicate Teheranului. Acordul, care a fost intens promovat de administraţia Obama, rămâne controversat în SUA şi ar putea fi unul dintre primele conflicte directe între UE şi preşedintele Trump. Acesta din urmă a declarat că este cel mai prost acord negociat vreodată şi a promis că va face tot posibilul pentru a scăpa de el. Mogherini a ajutat la încheierea acordului.
Miniştrii de externe ai UE şi-au reafirmat luni angajamentul pentru acordul nuclear cu Iranul şi au declarat că vor continua să depună eforturi pentru repararea legăturilor cu Republica Islamică.
“Respectarea angajamentelor de către toate părţile este o condiţie necesară pentru continuarea reconstruirii încrederii şi a permite o îmbunătăţire continuă, constantă şi treptată a relaţiilor dintre Uniunea Europeană, statele sale membre şi Iran”, conform declaraţiei comune a miniştrilor UE făcută în Bruxelles.