Miniştrii UE discută strategia viitoare a blocului după victoria lui Trump în SUA
alte articole
Miniştrii de externe ai ţărilor membre UE s-au întâlnit neoficial duminică în Bruxelles pentru a discuta rolul pe care ar trebui sa îl aibă SUA în politica europeană după victoria recentă a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane.
Trump a făcut unele comentarii în cursul campaniei sale care au atras atenţia UE: el a lăudat Rusia, a sugerat ca SUA să părăsească NATO şi a recomandat ca UE să îşi întărească propriile măsuri de apărare militară.
După întâlnirea de duminică, miniştrii UE au căzut de acord că SUA şi Europa ar trebui să continue să dezvolte o relaţie puternică. “Ambele părţi ar trebui să înceapă de la zero şi să îşi acorde reciproc o şansă”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, discutând cu ziarul german Bild am Sonntag.
“Preşedintele Trump va fi un om diferit decât candidatul Trump”, a adăugat Schulz.
Schimbări potenţiale
Dacă SUA şi-ar abandona obligaţiile privind NATO, care includ o apărare reciprocă în cazul unui atac, Europa ar putea fi forţată să îşi dezvolte propriile sale forţe de apărare.
În plus, Trump a declarat că se opune acordurilor comerciale majore, inclusiv Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), însemnând că acordul va trebui probabil renegociat dacă mai există vreo şansă pentru supravieţuirea sa.
Sancţiunile UE împotriva Rusiei, ca reacţie la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi a prezenţei militare ruseşti în estul Ucrainei, sunt supuse reînnoirii în luna ianuarie. Dar, în condiţiile unei încălziri a relaţiilor SUA cu Rusia sub conducerea lui Trump, s-ar putea să se depună eforturi pentru suspendarea acestor sancţiuni.
În condiţiile unei nesiguranţei tot mai vizibile înainte de investirea lui Trump în funcţie în luna ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Europa şi SUA trebuie să se unească. “Ne confruntăm cu cele mai mari provocări privind securitatea noastră. Nu există timp pentru a contesta valoarea parteneriatului dintre Europa şi SUA”, a scris Stoltenberg duminică în ziarul britanic The Observer.
Absenţe notabile
Ministrul britanic de Externe Boris Johnson nu a participat la discuţiile de duminică din Bruxelles, sugerându-se faptul că Marea Britanie plănuieşte să adopte o abordare diferită odată cu schimbarea conducerii americane.
Ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault a decis, de asemenea, să nu participe la întâlnirea neoficială din Bruxelles. Alţi miniştri UE nu au participat personal dar au fost reprezentaţi.
O altă absentă de la reuniunea de urgenţă de duminică a fost Ungaria.