Miniştrii de interne europeni încearcă să găsească soluţii la problema creşterii fluxurilor migratorii către UE

(photos.com)

Miniştrii de interne din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Luxemburg, pentru a discuta modalităţile de gestionare mai eficientă a fluxurilor migratorii, în condiţiile în care Italia se pregăteşte să reducă misiunea de căutare şi salvare Mare Nostrum din Marea Mediterană, relatează DPA.

Pe fondul evoluţiilor impredictibile din Siria, Fâşia Gaza şi Cornul Africii, fluxurile de migranţi către Uniunea Europeană s-au amplificat exponenţial anul trecut, mulţi dintre migranţi încercând să treacă Mediterana în ambarcaţiuni improprii. Până săptămâna trecută, în Italia ajunseseră 139.200 de persoane cu ajutorul unor ambarcaţiuni venind dinspre nordul Africii.

Anul trecut, Italia a lansat operaţiunea Mare Nostrum, după un naufragiu grav în apropierea insulei Lampedusa, soldat cu zeci de morţi. La scurt timp, autorităţile de la Roma au anunţat că nu vor putea susţine misiunea singure.

Uniunea Europeană a convenit recent să îşi intensifice operaţiunile de patrulare în Marea Mediterană, în cadrul unei noi misiuni, cu nume de cod Triton. Aceasta va fi însă axată pe controlul graniţelor mai degrabă decât pe acţiuni de căutare şi salvare.

Italia a reafirmat că intenţionează să reducă misiunea Mare Nostrum după ce operaţiunea Triton va fi lansată, în noiembrie, în pofida temerilor că misiunea Uniunii Europene ar putea avea resurse mai puţine şi ar patrula pe suprafeţe mai mici.

''Este clar că operaţiunea Triton nu poate şi nu va înlocui Mare Nostrum. Viitorul misiunii Mare Nostrum rămâne, în orice caz, o decizie a Italiei'', a precizat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Fluxurile migratorii au provocat tensiuni între statele membre cu privire la cine ar trebui să suporte sarcina reprezentată de solicitanţii de azil. Italia a fost recent acuzată că nu înregistrează şi nu amprentează unii migranţi la sosirea pe teritoriul italian astfel încât aceşti pot solicita azil în altă ţară a UE.

Ministrul german de interne Thomas de Maiziere este unul dintre cei care cer o distribuire mai echitabilă a sarcinii solicitanţilor de azil între ţările UE.

O altă chestiune ce va fi dezbătută de miniştrii de interne din UE este pericolul reprezentat de europenii care călătoresc în străinătate pentru a lupta în conflicte.

Subiectul a intrat pe agenda UE după un incident armat, soldat cu morţi, petrecut la Muzeul Evreiesc din Bruxelles şi în urma căruia a fost pus sub acuzare un bărbat francez de origine algeriană care ar fi luptat alături de grupări jihadiste din Siria.

UE estimează că circa 3.000 de 'luptători străini' europeni sunt implicaţi în conflictele din Siria şi Irak.

''Trebuie să fim vigilenţi, întrucât aceşti oameni sunt antrenaţi să folosească explozibil şi arme, sunt îndoctrinaţi şi au ridicat substanţial nivelul de toleranţă la violenţă'', a spus coordonatorul antiterorism al UE, Gilles de Kerchove.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe