Rusia vrea să confişte proprietăţi ale altor state pentru a oferi compensaţii oligarhilor afectaţi de sancţiuni

(photos.com)

Moscova este gata să le ofere instanţelor judecătoreşti locale împuterniciri pentru confiscarea de proprietăţi ale altor state cu scopul de 'a contribui la plăţile compensatorii oferite oligarhilor ruşi, pentru activele lor sechestrate în străinătate, ca urmare a sancţiunilor internaţionale', notează cotidianul britanic Financial Times, citat joi de Inopressa.ru.

Proiectul de lege a fost deja denumit 'Legea vilei lui Rotenberg', după ce în septembrie, în Italia, în cadrul sancţiunilor din partea Uniunii Europene (UE) şi SUA la adresa Rusiei, a fost pusă sub sechestru luxoasa vilă a miliardarului Arkadi Rotenberg.

Varianta iniţială a legii a stârnit nemulţumiri în legătură cu faptul că bugetul de stat este transformat într-o 'poliţă de asigurare' pentru oligarhii ruşi.

De asemenea, proiectul de lege alimentează temerile conform cărora activele cetăţenilor străini din Rusia ar putea deveni un pion sacrificat în confruntarea dintre Moscova şi Occident.

Unii politicieni de opoziţie şi-au exprimat opinia că acest pas poate da un impuls celor nemulţumiţi de guvernul rus.

De altfel, unii jurişti sunt de părere că magnaţii ruşi se vor feri de această lege, deoarece vor trebui să-şi demonstreze dreptul de proprietate în faţa justiţiei ruse. 'Oligarhii se tem de inspectorii fiscali şi din acest motiv ei şi-au înregistrat companiile în jurisdicţii străine', explică, pentru FT, un jurist occidental.

Unii analişti sunt de părere că preşedinţia rusă se pregăteşte pentru o luptă împotriva foştilor acţionari ai IUKOS. Curtea de Arbitraj de la Haga le-a oferit compensaţii acţionarilor acestei companii. Dacă decizia va intra în vigoare, aceştia vor putea cere confiscarea de bunuri ale Rusiei în străinătate.

Astfel, noul proiect de lege îi va permite guvernului rus să ameninţe în mod convingător prin măsuri de răspuns, conchide FT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe