Miniştrii de externe din UE se întâlnesc luni având pe agendă şi situaţia din Serbia

Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, va participa luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Bruxelles, având pe agendă evoluţiile din vecinătatea sudică, în special Siria şi Egipt, dar şi situaţia din Serbia şi Kosovo.
Ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Baconschi. (SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.01.2012

Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, va participa luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Bruxelles, având pe agendă evoluţiile din vecinătatea sudică, în special Siria şi Egipt, dar şi situaţia din Serbia şi Kosovo.

Cu ocazia participării la Consiliu, ministrul român de externe va avea şi o întrevedere bilaterală cu omologul belgian, Didier Reynders, informează MAE.

Miniştrii de externe europeni vor aborda situaţia din Serbia/Kosovo, precum şi stadiul dialogului Belgrad-Priştina, în perspectiva viitoarelor decizii privind statutul de candidat al Serbiei la UE, precizează MAE.

România a spus întotdeauna că sprijină acordarea statutului de candidat pentru Serbia. Ţara noastră este printre puţinele din UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo, dar încurajează dialogul Belgrad-Priştina şi o soluţie de comun convenită între părţi.

Ministrul croat de externe va participa, pentru prima dată, în calitate de observator, la Consiliul Afaceri Externe.

Dezbaterile miniştrilor de externe din statele membre UE vor viza, pe de altă parte, evoluţiile din vecinătatea sudică (cu focus pe Siria şi Egipt), procesul de pace din Orientul Mjlociu, situaţia din Sudan/Sudanul de Sud, Iran şi Belarus, precum şi dezvoltările recente din Birmania/Birmania.

În marja CAE va avea loc un dejun de lucru, la care va participa şi ministrul turc al afacerilor externe. Subiectele aflate pe agenda discuţiilor sunt evoluţiile din regiune, procesul de pace din Orientul Mijlociu, relaţiile cu Siria şi Iran, precum şi demersurile turce în Africa (în particular, în Somalia).

În Siria, situaţia se complică tot mai mult, iar Liga Arabă urmează să prezinte concluziile vizitei observatorilor trimişi în regiune.

În Egipt, primele alegeri democratice au consfinţit ascensiunea la putere a formaţiunilor de sorginte islamistă, dar procesul de tranziţie este încă în curs şi necesită o urmărire atentă.

În ceea ce priveşte Iranul, dosarul nuclear este din nou în actualitate, iar UE ar urma să se pronunţe asupra unui nou pachet de sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor