Miniştrii de externe din UE au discutat despre evoluţiile din Siria şi proiectele energetice

Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE), pe agenda căruia s-au aflat evoluţiile recente din Siria şi eforturile europene pentru consolidarea dimensiunii energetice în cadrul acţiunii externe a UE.
Epoch Times România
23.07.2012

Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE), pe agenda căruia s-au aflat evoluţiile recente din Siria şi eforturile europene pentru consolidarea dimensiunii energetice în cadrul acţiunii externe a UE.

Referitor la situaţia din Siria, ministrul Andrei Marga a exprimat preocupare faţă de deteriorarea severă a situaţiei de securitate, condamnând masacrele de pe teritoriul sirian şi făcând apel la încetarea de urgenţă a oricărei forme de violenţă. În intervenţia avută în faţa partenerilor europeni, demnitarul român a subliniat necesitatea unei soluţii rapide la criza siriană, evocând poziţia constantă a României de susţinere a eforturilor internaţionale în procesul de adoptare a unei rezoluţii la Consiliul de Securitate a ONU cu privire la această criză, transmite un comunicat MAE.

Dezbaterea privind perspectivele Politicii de Securitate şi Apărare Comună a vizat analizarea raportului Înaltului Reprezentant Catherine Ashton privind stadiul implementării Concluziilor Consiliului din decembrie 2011 în acest domeniu. În contextul discuţiilor, demnitarul român a evidenţiat abordarea cuprinzătoare a documentului analizat de miniştri, reiterând angajamentul României de a contribui pe viitor la misiunile şi operaţiunile UE. A fost accentuată necesitatea ca procesul de revizuire a misiunilor UE să ţină cont atât de nevoile din teren, cât şi de importanţa strategică a ţărilor sau a regiunilor pentru UE.

Referitor la consolidarea dimensiunii energiei în cadrul acţiunii externe a UE, ministrul Andrei Marga a subliniat importanţa ce trebuie acordată provocării constante în conturarea unei „voci unice” europene în promovarea intereselor energetice, o condiţie esenţială pentru ca UE să aibă o poziţie de negociere solidă în raport cu partenerii terţi. Este necesar ca modelul „solidarităţii europene” să fie dublat de o atenţie sporită pe care Uniunea să o acorde evenimentelor din imediata vecinătate a frontierelor sale. Totodată, demnitarul român a evocat recentele evoluţii în efortul de diversificare a rutelor de aprovizionare a Europei, amintind selectarea proiectului Nabucco Vest pentru faza următoare a stabilirii rutei principale de livrare a gazelor din zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan către statele central-europene.

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe a prilejuit şi un scurt schimb de opinii privind evoluţiile din Africa, cu accent pe relaţia dintre Sudan şi Sudanul de Sud, impactul în plan regional al situaţiei de insecuritate din Mali(Sahel şi situaţia în curs de deteriorare din R.D. Congo. De asemenea, pe agenda discuţiilor a figurat şi pregătirea Summit-ului UE-China, ÎR C. Ashton informând despre vizita recentă la Beijing şi stadiul dialogului strategic dintre cele două părţi, în pregătirea Summit-ului UE – China din septembrie 2012.

În marja reuniunii, ministrul român al afacerilor externe a avut întrevederi bilaterale cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă şi de Securitate, Catherine Ashton, cu comisarul european pentru energie, Günther Oettinger şi cu omologii din Austria, Bulgaria, Cipru, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie şi Suedia, mai informează MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor