Miniştrii de externe din patru ţări discută la Berlin despre criza ucraineană
alte articole
Miniştrii de externe din patru ţări s-au întâlnit vineri la Berlin pentru a discuta despre modalităţile necesare impulsionării procesului de pace din Ucraina. Pe lângă ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, la discuţii au participat Laurent Fabius din Franţa, Serghei Lavrov din Rusia şi Pavlo Klimkin din Ucraina.
Steinmeier a declarat că s-a înregistrat un progres semnificativ în ţara zguduită de război, în condiţiile în care toate taberele implicate aderă la acordul recent de încetare a focului. Datorită acestui lucru, a declarat ministrul german de externe, situaţia din Ucraina s-a calmat în mod vizibil – în ciuda unor schimburi sporadice de focuri între rebelii separatişti şi trupele guvernamentale ucrainene.
“Acest progres este bun, dar nu suficient”, a declarat el reporterilor, conform Deutsche Welle.
Steinmeier a declarat că livrarea de ajutoare umanitare în regiunile estice separatiste ale ţării trebuie să fie o prioritate.
De la semnarea celui mai recent acord de încetare a focului la 1 septembrie, viaţa în regiune s-a întors oarecum la normal, şi mulţi dintre cetăţenii care au fugit din calea războiului încep să se întoarcă la casele lor. Totuşi, viaţa rămâne dificilă în estul Ucrainei, în condiţiile în care infrastructura este slăbită şi afectată de lupte, iar bunurile de strictă necesitate sunt limitate.
Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.
SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă, împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.
Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.
Conflictul separatist din estul Ucrainei a luat până acum vieţile a peste 8.000 de oameni.