Ministerul Transporturilor vrea să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă până la mijlocul lunii martie 2013

(photos.com)
Epoch Times România
31.01.2013

Ministerul Transporturilor intenţionează să transmită în februarie strategia de privatizare a CFR Marfă către Consiliul Concurenţei în vederea informării Comisiei Europene, anunţul urmând să fie publicat până la mijlocul lunii martie, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul MT.

"Trecerea în proprietate privată a pachetului majoritar de acţiuni a celui mai mare operator feroviar de marfă din România va avea un impact macroeconomic major. Privatizarea Societăţii poate conduce la îmbunătăţirea mediului de afaceri, prin liberalizarea transportului de mărfuri şi creşterea competitivităţii în domeniu", potrivit sursei citate mai sus.

Garanţia de participare la licitaţie va fi echivalentul în lei a sumei de 10.000.000 euro cu încadrarea în procentele prevăzute de Norme, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat. Având în vedere recomandarea Consultantului, procesul de vânzare va consta în metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, şi anume negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante urmată de licitaţie cu oferta în plic, conform legislaţiei în vigoare. Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit.

"Ministerul Transporturilor a inclus în programul de privatizare aferent anului 2013 la nivelul instituţiei, măsurile principale necesare privatizării CFR Marfă, respectiv: finalizarea strategiei de privatizare a societăţii; aprobarea prin hotărâre de guvern a strategiei de privatizare a societăţii; reactualizarea raportului de evaluare a societăţii; elaborarea documentaţiei de privatizare (dosar de prezentare, oferta de vânzare etc.); lansarea ofertei de vânzare a acţiunilor societăţii. (...) Strategia de privatizare pe care o promovăm are la bază vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni din capitalul social al CFR Marfă, inclusiv în privinţa pachetului de acţiuni care va fi deţinut de stat în urma conversiei creanţelor statului faţă de CFR Marfă în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul", se arată în proiectul de act normativ.

Consorţiul format din Deloitte Consultanţă S.R.L., Muşat & Asociaţii Sparl şi Systra SA (Consultantul) a fost declarat câştigător şi s-a semnat contractul nr. 26053 din data de 15 iunie 2012, având ca obiect acordarea de consultanţă pentru pregătirea şi derularea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” S.A..

"Selecţia investitorului se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, şi anume negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante urmată de licitaţie cu ofertă în plic, conform legislaţiei în vigoare. Opţiunea conversiei datoriei CFR Marfă a fost deja luată în calcul de către CFR Marfă şi Ministerul Transporturilor, iar o eventuală conversie a datoriilor CFR Marfă faţă de bugetul de stat a fost deja inclusă în procedura de pre-notificare derulată cu Comisia Europeană. Cu privire la acest aspect, CFR Marfă avea în vedere situaţia unui aranjament privind datoriile pe care Societatea le înregistra către administratorul infrastructurii feroviare publice, respectiv Compania Naţională de Căi Ferate “C.F.R.” SA. Astfel, având în vedere că CFR SA, la rândul ei, înregistra datorii restante către instituţii publice, Statul român, ca acţionar al celor doua societăţi, intenţiona să iniţieze o procedură de cesiune şi compensare", se precizează în proiectul de act normativ publicat pe site-ul MT.

CFR Marfă a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. 582/1998 ca urmare a divizării Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române S.N.C.F.R. S.A.. CFR Marfă înregistra la data de 31 decembrie 2011, datorii totale de 1,891 miliarde lei, din care datorii curente de 1,519 miliarde lei. Dintre acestea, 1,331 miliarde lei reprezintă datorii către entităţi publice, în principal către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale (678 milioane lei) şi Compania Naţionalp de Căi Ferate C.F.R. SA (583 milioane lei). La data de 30 iunie 2012, datoria la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale a crescut la 755 milioane lei, iar cea înregistrată la CFR SA a crescut la 615
milioane lei (totalizând 1,370 miliarde lei).

Compania deţine un parc de material rulant de peste 39.000 de vagoane (din care doar aproximativ 23.000 sunt utilizate in mod curent) şi peste 900 locomotive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor