Ministerul Muncii anunţă introducerea "venitului minim de incluziune" de la 1 ianuarie. Cine sunt beneficiarii

Ministerul Muncii a anunţat, joi, că va înlocui “venitul minim garantat” şi “ajutorul pentru susţinerea familiei” cu “venitul minim de incluziune”. Acest program, despre care instituţia susţine că este adresat persoanelor vulnerabile, va fi implementat de la 1 ianuarie 2024, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară.
“Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI). Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie. Este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuieşte Venitul Minim Garantat şi Alocaţia pentru Susţinerea Familiei.
În acest fel se reduce birocraţia, dar cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile”, a transmis Ministerul pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, venitul minim de incluziune se acordă şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.
“Aceştia vor deveni astfel automat şi asiguraţi în sistemul de sănătate”, a menţionat instituţia condusă de Simona Bucura-Oprescu.
În ceea ce îi priveşte pe românii apţi de lucru, aceştia vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii şi sunt încurajaţi să îşi găsească un serviciu, a mai transmis Ministerul Muncii.