Ministerul Mediului vrea să interzică pungile de plastic care nu pot fi reutilizate
alte articole
Deşi trebuie să le plătească, românii sunt mari amatori de pungi de plastic atunci când fac cumpărături. Problema este că, odată aruncate în natură, au nevoie de sute de ani pentru a se descompune reprezentând astfel un real pericol pentru mediu, context în care Ministerul Mediului a iniţiat un proiect de lege menit să combată fenomenul, relatează ştiri.tvr.ro.
Mai exact, pungile de plastic se descompun în aproape 500 de ani, poluează solul cu substanţe toxice şi pot provoca moartea animalelor, care le confundă cu hrana.
"Nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantităţi ridicate de deşeuri abandonate", îşi argumentează oficialii de la Mediu propunerea legislativă.
În cazul în care legea va fi adoptată, în magazine vom putea cumpăra doar pungi reutilizabile, iar comercianţii vor fi obligaţi să ofere clienţilor posibilitatea de a returna aceste ambalaje contracost pentru a fi reciclate.
Primii afectaţi de iniţiativa Ministerului Mediului vor fi producătorii de mase plastice, care riscă să fie amendaţi cu până la 25.000 de lei dacă pungile vor conţine mai puţin de 30% materiale biodegradabile.