Ministerul Mediului cere companiilor din domeniul silvic să se înscrie în SUMAL 2.0

SUMAL - sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului
SUMAL - sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului (Ministerul Mediului / Facebook)

Ministerul Mediului a făcut, marţi, un apel către angajaţii din sectorul silvic să solicite user şi parola pentru utilizarea noului sistem, SUMAL 2.0, ce va fi operaţional de la sfârşitul lunii ianuarie. Totodată, instituţia menţionată avertizează că după 31 ianuarie, operaţiunile din domeniu vor fi posibile doar în acest sistem.

„De la 31 ianuarie implementăm noul sistem integrat de urmărire a materialului lemnos cunoscut de toată lumea ca SUMAL 2.0. Obiectivul principal al acestui sistem este de a diminua posibilitatea tăierilor ilegale de păduri şi la această oră avem peste 10.000 de utilizatori care operează în SUMAL 2.0. Angajaţii din sectorul silvic trebuie să solicite user şi parola pentru a reuşi ca în continuare să-şi desfăşoare activitatea respectând cadrul legislativ în vigoare. Toţi cei implicaţi vor fi sprijiniţi astfel încât să se familiarizeze cu utilizarea noului sistem informatic”, a anunţat secretarul de stat pentru păduri, Gelu Puiu, într-o înregistrare video transmisă pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Potrivit sursei citate, pentru a preîntâmpina unele neplăceri, şi anume ca angajaţii sectorului silvic să nu aibă acces de a mai desfăşura orice fel de activitate nefiind înregistraţi în SUMAL 2.0, se face un apel către aceştia să înceapă să opereze imediat în noul sistem.

„Specificăm faptul că, din 31 ianuarie, orice acţiune pe care vor dori să o desfăşoare nu o vor putea face decât dacă se va opera strict în acest sistem informatic. Pentru a fi înregistraţi în SUMAL 2.0, administratorul campaniilor de tip agent şi al companiilor de tip transportator trebuie să solicite gărzii forestiere competentă teritorial introducerea companiei în sistem şi acordarea de credenţiale, adică acel user şi parolă pentru accesul administratorului. Administratorul companiei va crea - după caz - depozitele şi va declara angajaţii pentru care doreşte acordarea credenţialelor de acces. Va introduce mijloacele de transport folosite la transportul materialelor lemnoase pe drumurile publice şi forestiere. Informaţiile referitoare la depozite vor fi aprobate şi verificate de către gărzile forestiere competente teritorial”, a explicat Gelu Puiu.

Reprezentantul ministerului a mai precizat că pentru instruirea viitorilor utilizatori au fost puse la dispoziţie atât materiale video explicative cât şi linii de comunicare directă cu echipa de implementare care răspunde în timp real la toate întrebările.

„La punerea în aplicare a SUMAL versiunea 2.0 va fi disponibil un Call Center deservit de 36 de persoane din cadrul gărzilor forestiere ce vor răspunde la întrebările şi nelămuririle utilizatorilor în două schimburi de la 7:30 la 20:30. Activitatea din call center va fi supravegheată de Ministerul Mediului şi va transmite eventualele probleme tehnice depistate la folosirea sistemului către dezvoltator”, a adăugat secretarul de stat.

Declaraţiile complete, în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură