Guvernul Grindeanu nu renunţă la graţiere şi modificarea Codurilor penale [surse]

Se pare că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, nu are de gând să renunţe la proiectele de ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, în ciuda nemulţumirilor lansate de principalii actori instituţionali afectaţi.
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
26.01.2017

UPDATE. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi, pentru Digi24, că ia in calcul angajarea răspunderii pe graţierea şi modificarea Codurilor penale care fac obiectul ordonanţelor de urgenţă, aceasta fiind varianta pe care o preferă, relatează HotNews.ro.

Potrivit Digi24, Iordache va face anunţul în acest sens luni, la finalul consultărilor care au loc la ministerul Jusţitiei. În conformitate cu sursele HotNews.ro, în acest pachet mai larg pe care îşi va angaja răspunderea Guvernul ar urma să fie introdusă şi controversata lege a răspunderii magistraţilor.

O altă variantă luată în calcul la partid este adoptarea ordonanţelor în două trepte, în prima fază urmând să fie puse în acord cu deciziile CCR şi, în fine, cea mai puţin probabilă dar care rămâne pe masă, este adoptarea ordonanţelor de urgenţă cu mici modificări, la fel cum s-a încercat până acum.

* * *

Modificările pregătite de PSD şi ALDE în domeniul Justiţiei - graţierea şi modificarea Codurilor Penale - vor intra de luni în linie dreaptă. Nu se ştie însă exact în ce formă.

Surse din PSD au dezvăluit pentru News.ro că luni, după consultările publice pe care le va avea Ministerul Justiţiei pe această temă, Florin Iordache va decide forma în care măsurile vor fi adoptate: prin OUG, prin angajarea răspunderii sau prin proiect de lege.

Reamintim că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificărilor promovate în domeniul Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă de Guvernul Grindeanu.

Una dintre acestea vizează graţieri parţiale pentru corupţi, iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor