Ministerul Economiei a iniţiat un control riguros asupra ordinelor interne ale Serviciului Vamal

Tatiana Chiriac
25.06.2012

Pe parcursul ultimilor ani, iar îndeosebi în ultimul timp, Serviciul Vamal elaborează cu regularitate acte normative departamentale (ordine, regulamente, instrucţiuni, indicaţii, etc.) cu caracter de reglementare a procedurii de vămuire a mărfurilor, a condiţiilor şi restricţiilor faţă de agenţii economici la efectuarea operaţiunilor de import/export, a procedurii de examinare (inclusiv în cadrul unor comisii specializate) a corectitudinii depunerii declaraţiilor vamale şi datelor conţinute în acestea până la validarea lor, chiar şi în cazul plasării pe culuarul verde, sau a altor aspecte.

Acestea au o repercusiune nocivă, directă sau indirectă, asupra mediului de afaceri prin implicarea cheltuielilor financiare suplimentare, resurselor umane adiţionale şi staţionărilor nejustificate ale mijloacelor de transport.

Drept exemplu serveşte Ordinul Serviciului Vamal nr.198-O din 22 mai 2012 „Cu privire la intensificarea controlului mărfurilor livrate în/din zonele economice libere”. Prin acest ordin a fost instituită obligativitatea supunerii controlului vamal fizic detaliat al mărfurilor introduse/scoase în/din zonele economice libere (ZEL), secundat de întocmirea unui act de control vamal, care se anexează la declaraţia vamală, astfel ignorând procedurile legale existente.

Acest ordin creează bariere administrative suplimentare pentru rezidenţii ZEL prin extinderea duratei de vămuire a mărfurilor şi fără a ţine cont de criteriile analizei de risc a mărfurilor. De asemenea, mărfurile urmează a fi supuse controlului fizic obligatoriu chiar şi în cazurile când declaraţiile vamale sunt depuse pe coridorul verde (cazul companiei Draexlmaier care beneficiază de statutul de agent economic de încredere). Astfel, Ordinul nr.198-O contravine Regulamentului cu privire la statutul de agent economic de încredere aprobat prin Ordinul Serviciului Vamal nr.268-O din 09.07.2010.

În mare parte, actele emise de Serviciul Vamal nu sunt consultate cu instituţiile de resort, cu Grupul de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător şi nici nu sunt publicate în Monitorul Oficial, astfel încălcându-se-se prevederile mai multor acte legislative şi normative.

În vederea soluţionării situaţiei actuale, Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre a Guvernului care prevede publicarea actelor normative în domeniul vamal, după consultarea cu Grupul de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător, într-o ediţie specială a Monitorului Oficial, ceea ce ar permite concentrarea acestora într-un document unic, care ar servi drept ghid pentru agenţii economici ce practică activităţi comerciale externe.

Totodată, actele normative, emise de Serviciul Vamal, care la data emiterii prezentei hotărâri nu sunt publicate în Monitorul Oficial al RM, precum şi cele nesupuse revizuirii conform prezentei hotărâri, nu vor avea putere juridică şi nu vor putea fi invocate, transmite serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat că Ministerul Economiei este dispus să pună la dispoziţie un mecanism consacrat de consultare a mediului de afaceri în privinţa actelor cu caracter regulator, care funcţionează cu succes de mai mult timp. Este vorba de Grupul de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător, care poate constitui şi un instrument de îmbunătăţire a comunicării Serviciului vamal cu mediul de afaceri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor