Operaţiuni chinezeşti de minerit de criptomonede au fost descoperite în 12 state americane, stârnind îngrijorări legate de securitatea naţională.
Pentagonul supervizează supravegherea unei instalaţii chinezeşti de minerit de bitcoin din Cheyenne, Wyoming. Această locaţie se află în apropierea unui centru de date Microsoft care găzduieşte informaţii sensibile, oferind un sprijin esenţial pentru Pentagon. Într-un raport din 2022 înaintat Comitetului pentru investiţii străine în Statele Unite (CFIUS), entitate federală responsabilă cu monitorizarea investiţiilor străine cu potenţiale implicaţii asupra securităţii naţionale, Microsoft şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la locaţia din Wyoming, subliniind posibilitatea ca Beijingul să se implice în activităţi ample de colectare de informaţii.
Oficialii americani se tem că această operaţiune minieră ar putea supraveghea baza aeriană Francis E. Warren, aflată la o milă distanţă de mina de bitcoin. Baza găzduieşte a 90-a escadrilă de rachete, cunoscută sub numele de "Mighty Ninety", responsabilă de menţinerea "rachetelor balistice intercontinentale Minuteman III (ICBM) în stare de alertă maximă 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an".
Mina cu sediul în Wyoming foloseşte hardware informatic provenit de la o companie cunoscută sub numele de Bitmain, cu unele componente provenind dintr-o locaţie afiliată Partidului Comunist Chinez (PCC). După interzicerea în 2021 a mineritului Bitcoin în China, livrările de echipamente Bitmain în Statele Unite au crescut de cincisprezece ori. The New York Times a identificat operaţiuni chinezeşti de minerit Bitcoin în peste 10 state şi este posibil ca alte facilităţi miniere nedeclarate să fie în funcţiune.
O altă entitate chineză de minerit bitcoin, YZY Capital Holdings, a achiziţionat, de asemenea, un teren în apropierea bazei militare aeriene Warren. Aceste firme chinezeşti sunt frecvent afiliate la societăţi-mamă mai mari, adesea ascunse prin intermediul unor societăţi fantomă, şi tind să menţină o prezenţă înşelătoare cu o adresă nominală în Statele Unite, în timp ce sunt înregistrate în Insulele Cayman. Proprietarul corporativ al minei Bitcoin din Wyoming a fost înregistrat anterior ca o companie de porci cu sediul în Manhattan, dar înregistrată în Insulele Cayman. În mod similar, YZY Capital Holdings este înregistrată în Manhattan şi este deţinută de cetăţeanul chinez Yuan Qian, care se pare că are legături cu PCC.
Înainte de 2021, majoritatea operaţiunilor de minerit de criptomonede la nivel mondial erau concentrate în China. Însă în urma deciziei Beijingului de a interzice astfel de activităţi, industria s-a mutat în alte naţiuni, inclusiv în Statele Unite. Aceste operaţiuni de minerit ocupă adesea spaţii de depozitare extinse, de obicei reamenajate din foste fabrici. Alegerea locaţiei lor este determinată de căutarea de energie electrică la preţuri accesibile, deoarece mineritul criptomonedelor este un proces energointensiv şi generează o căldură substanţială. Prin urmare, aceste instalaţii necesită locuri spaţioase, bine ventilate, dotate cu ventilatoare pentru a regla temperatura.
Decizia Chinei de a interzice mineritul de criptomonede a fost motivată de preocupările legate de consumul excesiv de energie şi de incapacitatea de a reglementa fluxul de monedă în afara ţării. În special, una dintre principalele preocupări ale Beijingului a fost potenţiala fugă de capital, în special în timpul crizelor economice, când cetăţenii chinezi căutau să îşi mute averea în străinătate, convertind-o în monedă forte sau investind-o pe pieţele străine. Până în 2021, bitcoinul a servit drept mijloc ascuns pentru ieşirea capitalului din ţară. Prin interzicerea criptomonedelor private, Beijingul elimină concurenţa pentru propria monedă digitală a băncii sale centrale (CBDC), asupra căreia va avea control deplin.
Urmărirea de către Beijing a reglementării criptomonedelor se aliniază cu politicile sale economice, în timp ce principala preocupare a guvernului american este înrădăcinată în securitatea naţională. Instalaţiile de minerit Bitcoin concentrează o putere de calcul substanţială într-o singură locaţie, ceea ce ar putea deschide uşa pentru diverse activităţi, inclusiv atacuri cibernetice. Există temeri că China ar putea profita de aceste operaţiuni pentru a obţine în mod neautorizat proprietate intelectuală, secrete comerciale sau date financiare, ceea ce ar reprezenta riscuri economice semnificative pentru Statele Unite.
O altă preocupare se referă la vulnerabilitatea infrastructurii energetice. Mineritul Bitcoin este cunoscut pentru consumul substanţial de energie, ceea ce ar putea pune la încercare reţelele electrice din SUA. Capacitatea acestor operaţiuni miniere de a consuma intermitent cantităţi mari de energie poate duce la întreruperi ale reţelei, o ameninţare identificată de statul Texas. Descoperirea unor instalaţii miniere nedezvăluite ar putea sublinia slăbiciunile din cadrul infrastructurii energetice din SUA, în special atunci când aceste operaţiuni sunt conectate la reţeaua electrică fără autorizaţia necesară.
Multe dintre minele chinezeşti sunt situate în părţi ale Statelor Unite în care există o industrie redusă sau inexistentă sau în locuri precum Niagara Falls, unde rata şomajului este ridicată. Guvernele locale au salutat călduros aceste întreprinderi miniere în speranţa de a relansa economiile locale şi de a crea oportunităţi de angajare. Totuşi, acest entuziasm prezintă, de asemenea, oportunităţi pentru potenţiale operaţiuni de influenţă chineză. PCC are un istoric de încercări de exercitare a influenţei prin implicarea angajaţilor guvernamentali de rang inferior sau a funcţionarilor municipali şi orăşeneşti.
PCC ar putea, de asemenea, să utilizeze aceste operaţiuni miniere pentru a manipula dinamica preţului bitcoin şi al altor criptomonede, căutând avantaje economice. Achiziţionarea unei părţi substanţiale din reţeaua de minerit bitcoin ar putea permite Chinei să influenţeze tranzacţiile sau să perturbe stabilitatea reţelei, ceea ce ar putea submina interesele SUA. În plus, PCC are un istoric de asistenţă acordată cartelurilor mexicane de droguri în ceea ce priveşte spălarea de bani. Bitcoin ar putea facilita aceste activităţi financiare ilicite. În plus, criptomonedele oferă o soluţie la provocarea de a transfera veniturile obţinute din vânzarea de droguri în Statele Unite înapoi la cartelurile mexicane.
Aceste operaţiuni de minerit Bitcoin reprezintă cele mai recente completări la o serie de afaceri chinezeşti descoperite în Statele Unite care ridică probleme de securitate naţională. De exemplu, în luna august, un laborator de biologie chinezesc fără licenţă a fost descoperit în California, unde se manipulau virusuri potenţial letale şi şoareci modificaţi genetic. Aceste incidente subliniază în mod colectiv riscurile asociate cu autorizarea companiilor chinezeşti de a investi în Statele Unite şi evidenţiază modul în care PCC poate exploata libertăţile noastre democratice. În plus, răspunsul guvernului la astfel de descoperiri durează adesea săptămâni sau luni, iar atunci când acţionează, acţiunile sunt adesea fragmentate, permiţând ca astfel de probleme să persiste.