Militarii moldoveni au ajuns în Ucraina: Dodon cere demiterea viceministrului Apărării
alte articole
În contextul evenimentelor din ultima perioadă privind participarea militarilor moldoveni la exerciţii militare în Ucraina, şeful statului, nemulţumit că soldaţii au ajuns totuşi în statul vecin, a semnat vineri un ordin prin care interzice pe viitor „participarea militarilor forţelor armate ale Republicii Moldova la exerciţii, operaţiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri oficiale şi oricare alt tip de activitate desfăşurate peste hotarele ţării fără acordul prealabil în acest sens al comandantului suprem al forţelor armate”.
Mai mult decât atât, Dodon a anunţat că s-a adresat prim-ministrului Pavel Filip, despre care a menţionat că ar fi „zburat din funcţie” dacă Moldova ar fi fost un stat prezidenţial, solicitându-i să iniţieze procedura de demisie a viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, care este responsabil de tot ce se face în Ministerul Apărării. Totodată, preşedintele Dodon a dispus iniţierea unei anchete de serviciu în cadrul forţelor armate cu identificarea persoanelor responsabile de „încălcarea ordinului comandantului suprem şi aplicarea faţă de aceştia a sancţiunilor de retrogradare în grade militare şi retrogradare în funcţii”.
„Pe parcursul ultimelor luni, în calitate de comandant suprem al forţelor armate, nu am premis participarea militarilor moldoveni la mai multe exerciţii militare. Mesajul a fost unul foarte clar, atâta timp cât nu este conducere la Ministerul Apărării, nu va pleca nici un ostaş la exerciţii militare”, a declarat Dodon, potrivit privesc.eu, specificând că Moldova este o „ţară neutră” şi nu va participa „la exerciţii militare NATO, într-o ţară unde au loc conflicte armate”.
Menţionăm că 57 de militari moldoveni participă în perioada 7-23 septembrie la stagiul de pregătire „Rapid Trident” care se desfăşoară în Ucraina, scopul stagiului militar fiind dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale a Republicii Moldova pe arena internaţională. Militarii Armatei Naţionale participă anual la un astfel de stagiu pe teritoriul Ucrainei începând cu 1996 alături de alte state membre din cadrul programului „Parteneriat pentru Pace”.