Militantul orb Chen Guangcheng, hărţuit de Securitate
alte articole
Avocatul pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, a vorbit despre dorinţa sa de a-şi lua familia din China, după ce au început să apară fisuri în înţelegerea cu SUA privind garantarea siguranţei sale.
Chen, care este orb, a evadat din arestul la domiciliu săptămâna trecută şi a căutat refugiu în ambasada SUA, unde a rămas timp de şase zile.
El a apărut în public miercuri, împreună cu oficialii americani, care au declarat că au intermediat un acord privind garantarea siguranţei sale.
Cu toate acestea, în decursul aceleiaşi zile, Chen a sunat mass-media străină dintr-un spital din Beijing. El a spus că personalul Ambasadei SUA i-a transmis ameninţările autorităţilor chineze legate de siguranţa familiei sale.
La un moment dat, un oficial diplomatic l-a avertizat că soţia sa ar putea fi omorâtă în bătaie de forţele chineze de securitate, dacă Chen va mai rămâne în ambasadă, a susţinut el.
Într-un interviu cu Associated Press, el a spus: "Cred că ne-am dori să ne odihnim într-un loc din afara Chinei.
"Vă rog ajutaţi-mi familia şi garantaţi-mi siguranţa", a spus el, apelând la autorităţile americane.
Un purtător de cuvânt pentru Departamentul de Stat a negat că vreun funcţionar american ar fi vorbit cu Chen despre ameninţări la adresa sa sau a familiei sale.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a spus că soţia sa şi cei doi copii, care au călătorit la Beijing, urmează să fie trimişi înapoi în provincia Shandong, unde Chen a fost reţinut recent. Faptul că ei vor fi trimişi înapoi, îi distruge speranţele avocatului de a se reuni cu familia sa.
"Cu fiecare ocazie, el şi-a exprimat dorinţa de a rămâne în China, de fi alături de familia sa, de a-şi continua studiile şi de a lucra pentru reformarea ţării sale", a declarat purtătorul de cuvânt în comentarii pentru AP.
"Toată diplomaţia noastră a fost îndreptată spre plasarea sa în cea mai bună poziţie posibilă pentru realizarea obiectivelor sale."
În comentarii pentru CNN, Zeng Jinyan, un prieten apropiat al lui Chen, a declarat că avocatul a fost forţat să părăsească ambasada.
Impasul politic a ameninţat să deraieze discuţiile strategice dintre secretarul de stat Hilary Clinton şi omologii săi chinezi, care erau programate să înceapă joi.
Clinton l-a sunat pe Chen când acesta părăsea ambasada, iar oficialii americani au relatat ulterior că Chen i-ar fi spus "Vreau să te sărut."
De fapt, Chen i-a spus: "Vreau să te văd," a raportat AP. El a mai afirmat că ambasada i-a garantat că va fi însoţit la spital, dar nici un personal diplomatic nu s-a aflat pe întregul palier.
Situaţia a atras critici jignitoare din partea unui alt activist chinez, producătorul de documentare Ai Xiaoming.
"În primul rând, Chen Guangcheng nu ar fi trebui să ceară unei ţări străine să îi protejeze drepturile", a declarat ea pentru AP. "Drepturile sale ar fi trebui să fie protejate de propria ţară, prin intermediul Constituţiei. Dar este evident că acest lucru nu poate să aibă loc....Cred că Statele Unite au acceptat întotdeauna refugiaţii politici, le-a oferit întotdeauna azil, astfel încât sper sa îl văd pe Chen Guangcheng cum pleacă în condiţii de siguranţă", a declarat Ai.