Rusia creează o şcoală pentru elicoptere de atac în Venezuela

Soldaţi venezueleni (Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)
Andrei Popescu
02.04.2019

Un centru de pregătire pentru elicoptere militare, construit de compania rusă de stat Rosoboronexport, a fost dezvăluit vinerea trecută în Venezuela, la câteva zile după ce Moscova a trimis soldaţi şi echipamente în ţara sud-americană lovită de crize şi sărăcie, potrivit TASS News.

“Un centru modern de pregătire pentru elicoptere a fost construit pe baza contractului dintre Rosoboronexport şi producătorul de stat venezuelean în domeniul apărării CAVIM. Ceremonia de deschidere a avut loc în 29 martie”, a precizat Rosoboronexport.

Declaraţia a adăugat că centrul de pregătire a fost deschis cu “participarea specialiştilor ruşi şi venezueleni”.

“În prezent, elicopterele ruseşti livrate Venezuelei nu numai că au luat parte la operaţiuni împotriva traficanţilor, dar au efectuat cu succes şi misiuni de monitorizare aeriană a incendiilor de vegetaţie, au participat la misiuni de salvare şi evacuare în zonele lovite de dezastre umanitare şi au livrat încărcături umanitare în regiunile izolate ale ţării”, a adăugat compania rusă.

O sursă din cadrul forţelor aeriene ale Venezuelei a declarat pentru TASS că centrul va eficientiza procesul de pregătire pentru viitorii piloţi şi viitoarele echipaje pentru elicoptere.

Anunţul a fos făcut la câteva zile după ce preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat o comasare de trupe şi echipamente ruseşti în ţara sa, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Administraţia preşedintelui Donald Trump l-a condamnat vineri pe Maduro pentru declaraţia că ar avea o relaţia călduroasă cu Moscova.

John Bolton, consilierul lui Trump pentru securitate naţională şi Elliott Abrams, delegat special al SUA pentru Venezuela, au declarat că prezenţa Rusiei în ţara sud-americană este extrem de destabilizatoare pentru Emisfera Vestică.

“Avertizăm cu tărie actorii din afara emisferei vestice să nu desfăşoare active militare în Venezuela, sau în oricare altă parte a emisferei, cu scopul de stabili sau extinde operaţiuni militare”, a susţinut Bolton într-o declaraţie publicată la sfârşitul lunii martie de Casa Albă.

Rusia a răspuns în weekend indicând că a trimis personal militar în statul latino-american pe baza unui acord de cooperare militaro-tehnic încheiat în 2001.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că aproximativ 100 de soldaţi ruşi au fost trimişi în Venezuela şi că vor rămâne în ţara sud-americană atât timp cât este necesar.

Venezuela se află într-un impas politic de când liderul opoziţiei ţării, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie în încercarea de a răsturna regimul lui Maduro. Demersul lui Guaido a obţinut suportul imediat din partea Statelor Unite şi a altor peste 50 de ţări occidentale sau din regiune.

În schimb, Rusia, China, Iran, Siria şi Cuba susţin regimul lui Maduro, care a declarat “imperialiştii americani vor să mă ucidă”.

În plus, Moscova a acuzat Washingtonul că pune la cale o lovitură de stat violentă în Venezuela, încălcând astfel Carta ONU.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei “inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor