Mii de săteni chinezi protestează împotriva vânzării ilicite de terenuri
alte articole
Mii de săteni au protestat în faţa unei clădiri guvernamentale în sudul Chinei într-un ultim efort de a recupera terenurile agricole confiscate de către oficialii Partidului Comunist Chinez, care nu le-a dat nicio compensaţie pentru acestea.
Sătenii deveniţi demonstranţi s-au strâns în faţa clădirii Administraţiei Municipale din Liantang, situat în oraşul Shantou, provincia Guangdong şi au susţinut că această confiscare de terenuri este ilegală.
"Ieri (3 decembrie) aproximativ 4.000 - 5.000 de persoane au ieşit la protest. Aceştia au cerut să-l vadă pe secretarul Partidului din oraş pentru a primii un răspuns privind pierderea terenurilor lor agricole", a declarat pentru ziarului The Epoch Times doamna Lin, un sătean din localitate. "Sătenii afişează bannere albe pe care scrie:" Daţi-ne terenurile agricole înapoi. Daţi-ne înapoi drepturile noastre civile". Până la ora 14:00 nu a venit nimeni să se întâlnească cu ei".
Poliţia şi bandele de huligani angajaţi de guvern i-au atacat pe sătenii care au încercat să facă poze sau înregistrări video ale incidentului.
Studenţii de la Departamentul de Jurnalism şi Comunicare din cadrul Universităţii din Shantou au fost alungaţi în timp ce intervievau protestatari. Peste 1.000 de săteni s-au grăbit să sară în ajutorul acestora, dar au fost la rândul lor atacaţi de poliţie.
Un student a postat on-line o fotografie a unui om de 90 de ani, trântit la pământ şi bătut de poliţie. Studentul a declarat că un poliţist l-a ameninţat, spunându-i acestuia: "Dacă îi mai protejaţi pe studenţii reporteri, te voi călca cu maşina".
Studentul a adăugat, "Sub protecţia sătenilor, ne-am dus la o altă maşină şi am ajuns la şcoală în siguranţă, cu tot cu echipamentul nostru".
Atunci când cursele de autobuz au fost suspendate de la Liantang la Shantou, locul unde a avut loc protestul, "sătenii cu autovehicule au trebuit să se întoarcă pentru a-i ajuta pe alţi să ajungă acasă", a declarat domnul Lin, un alt sătean. Acesta a adăugat că protestele s-au reluat mai târziu în timp ce alţi demonstranţi au apărut în faţa biroului guvernamental din oraş.
În timp ce protestatarii scandau sloganuri făcând apel pentru recuperarea pământurilor lor, sătenii în vârstă s-au aşezat în genunchi de disperare. Mai târziu, un secretar din partea Comitetului local al Afacerilor Politice şi Legislative a ieşit afară şi a explicat mulţimii că problema va fi investigată şi un raport va fi oferit în două luni.
Doamna Lin a precizat: "Erau mai mulţi studenţi de colegiu şi săteni în vârstă în maşina noastră şi am fost interceptaţi de poliţie şi de huligani în drumul înapoi spre sat. Aceştia erau în două maşini private şi o maşină cu un număr de înmatriculare ce aparţinea Administraţiei Locale. Ne-au lovit maşina, rănind pe câţiva dintre sătenii. Studenţilor li s-a ordonat să şteargă fotografiile".
La 28 noiembrie, în timpul unui alt protest pe scară largă, sătenii au făcut o petiţie, semnată de 10.000 de localnici, împotriva oficialilor guvernamentali locali care le-au vândut terenurile agricole fără consimţământul lor. În cele din urmă, un reprezentant al guvernului a promis să investigheze şi să raporteze rezultatul vineri, 30 noiembrie. Dar nu a mai apărut nici oştire despre acest lucru.
În China, oficialii locali au confiscat şi au vândut suprafeţe de terenuri sau case aparţinând oamenilor fără consimţământul acestora, în încercarea de a face faţă deficitelor bugetare ale Administraţiilor Locale. De cele mai multe ori, o mică, sau chiar nicio compensare nu era oferită şi au existat recent cel puţin nouă incidente în care oamenii şi-au pierdut viaţa protestând împotriva confiscării de terenuri sau a demolărilor de case, potrivit Amnesty Internaţional.
Se estimează că oficialii din Liantang, un sat cu aproximativ 30.000 de oameni, au vândut în privat terenuri agricole în valoare de circa 160 milioane de dolari. Localnicii au precizat că nu a fost plătit sătenilor niciun ban reprezentând despăgubiri.
De-a lungul ultimilor ani, zeci de mii de hectare de teren în Liantang au fost vândute, pentru profit la preţuri mici, întreprinderilor comerciale de către Administraţia Locală. Terenurile vândute includ zone agricole, păduri şi chiar plaje.
În cea mai recentă vânzare de terenuri, aproximativ 133 de hectare de teren agricol au fost vândute pentru a se construi un centru de logistică şi distribuţie.
Administraţia Publică Locală a evitat responsabilitatea, motivând că avea datorii de peste 1,6 milioane de dolari. Răspunsul a declanşat recentele proteste în masă.