Petiţionari eliberaţi inexplicabil dintr-o “închisoare neagră” din Beijing

Un centru de detenţie din Beijing care reţine petiţionari chinezi fara proces a eliberat mai devreme în această săptămână un număr necunoscut, dar posibil mare, de petiţionari fara a oferi o explicaţie.
Virginia Wu & Jack Phillips
07.12.2012

Un centru de detenţie din Beijing care reţine petiţionari chinezi fara proces a eliberat mai devreme în această săptămână un număr necunoscut, dar posibil mare, de petiţionari fara a oferi o explicaţie.

Un raport iniţial publicat pe un website care susţine drepturile petiţionarilor – ce includ cetăţeni chinezi care călătoresc în capitală pentru a-şi expune problemele şi a-şi manifesta nemulţumirile deobicei împotriva oficialilor locali – a declarat că până la 70.000 de persoane au fost eliberate. O vizită ulterioară la faţa locului din partea lui Peter Ford, reporter pentru Christian Science Monitor, a concluzionat că numărul real s-ar fi putea să fi fost de doar câteva sute de persoane.

Ştirile au fost publicate prima dată marţi seara, 4 decembrie, de către 64 Tianwang, un website pentru drepturile omului. Petiţionarii reţinuţi se pare că au fost eliberaţi dintr-un complex din satul Jiujing, localizat în districtul sudic Fengtai al Beijing-ului, conform website-ului pentru drepturile omului cu baza în Chengdu.

“Închisorile negre” sunt folosite de autorităţile din Beijing pentru a reţine ilegal petiţionarii care vin în capitală pentru a-şi expune nemulţumirile împotriva Partidului Comunist Chinez datorită nedreptăţilor pe care le-au suferit în regiunile lor. Mulţi dintre cei reţinuţi în aceste închisori sunt ţinuţi acolo fara un proces şi pot fi privaţi de libertate pe termen nelimitat până când sunt trimişi la casele lor. În aceste închisori, ei suferă torturi şi alte forme de tratament ilegal şi inuman.

Shentu Dabing, unul dintre petiţionarii eliberat recent, a spus website-ului că “am fost cu toţii eliberaţi” şi a adăugat că nu a văzut pe nimeni trimis la Majialou, o altă închisoare neagră din Beijing.

Shen Zhihua, o petiţionară din provincia Zhejiang, a spus ziarului South China Morning Post că ea a estimat numărul de petiţionari eliberaţi ca fiind de 70.000, în timp ce alţi martori oculari au spus website-ului Tianwang că erau între 40.000 şi 50.000 de oameni în închisoare.

Shen a spus că petiţionarii din închisoare au fost divizaţi în grupe în funcţie de provincia din care proveneau. Ea a fost reţinută în “camera Zhejiang.”

Anul acesta, un utilizator chinez de Internet pe nume “Scholar World” a publicat mărturia unui petiţionar care a scăpat din Jiujing, spunând că această locaţie este folosită ca centru de detenţie pentru “petiţionarii din întreaga ţară.”

“După ce au ajuns înăuntru, petiţionarilor nu li se permite să plece până când nu sunt întorşi în oraşele lor natale de către oficialii locali din acele zone. Prizonierii sunt hrăniţi puţin şi bătuţi în mod regulat”, a declarat el.

Hu Jun, director al Campaniei pentru Drepturile Omului din China, a spus pentru New Epoch Weekly că interceptarea şi detenţia petiţionarilor este în mod normal desfăşurată de Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL)– aparatul securităţii de stat care controlează tribunalele şi aplicarea legii – cu ajutorul comitetelor locale şi a departamentelor de poliţie.

Unele birouri de legătură ale provinciilor, situate în Beijing, angajează agenţi ai unor companii private pentru a intercepta prizonierii şi a-i trimite în centrele de detenţie.

Închisorile negre au fos create pentru economisirea banilor. În loc să întoarcă petiţionarii în oraşele natale dintr-o dată, oficialii au găsit că este mai ieftin să îi reţină temporar în Beijing şi să îi transporte acasă in grupuri.

Un raport recent al Cotidianului Tineretului din Beijing a susţinut că 10 oameni au fost acuzaţi pentru reţinerea ilegală de petiţionari veniţi din alte oraşe şi condamnaţi la 18 luni de închisoare. Ziarul şi-a retras povestea după ce tribunalul a negat informaţia după ce ştirea a devenit publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor