Dragnea: Sper ca PSD şi ALDE să facă peste 50%. Nu vreau să fac alianţă cu UDMR la guvernare. Punct!

Adversarii politici ai PSD şi ALDE la aceste alegeri parlamentare sunt "nişte oameni care, fiecare la rândul lui, ori nu respectă Constituţia, ori nu respectă legile, ori nu au niciun fel de moralitate", acuză liderul social-democraţilor Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

PSD nu va face alianţă cu maghiarii de la UDMR după alegerile parlamentare, singurii săi parteneri de alianţă rămân cei de la ALDE, cu care speră să treacă pragul de 50 la sută pentru a forma un nou guvern, a declarat marţi seară, la Antena 3, preşedintele social-democraţilor Liviu Dragnea.

Pentru liderul PSD, "primul şi singurul aliat" este ALDE, iar despre o eventuală colaborare cu UDMR, în contextul în care partidul lui Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin nu ar intra în Parlament, nici nu vrea să vorbească.

"Dar de ce să discutăm asta? Eu nu vreau să facem alianţă cu UDMR-ul la guvernare. Punct! Eu cred şi sper că românii vor acorda suficiente voturi PSD-ului şi colegilor de la ALDE, în aşa fel încât împreună să putem guverna în România aşa cum îşi doresc românii, pentru o viaţă mai bună. Dacă nu vom avea aceste voturi, de ce să vorbim despre variante de prim-ministru? Dacă românii o să aibă mai multă încredere în nişte cuvinte fără acoperire şi nişte oameni care au foarte slabă moralitate, arătând în ultimele zile lucrul ăsta, atunci asta e soarta. Nu am planul B, planul C, planul D, planul E", a precizat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Şeful PSD a subliniat că nu se pune problema unui Guvern de mare uniune naţională alături de rivalii de la PNL, iar asta din cel puţin două motive.

"Ca să poţi să faci un guvern din cel puţin două partide trebuie ca acele partide, oamenii din acele partide să fie cât de cât compatibili. Ce-i acum în PNL, vorbim de PNL şi de PDL-ul lui Băsescu, este imposibil să existe compatibilitate şi colaborare cu PSD-ul. Este imposibil. Şi atunci, ca să pornim într-un guvern, într-un act de guvernare, pe care să-l distrugem peste şapte luni de zile, eu nu vreau să duc PSD-ul în aceasta aventură, că înseamnă să duci ţara, ne batem joc de votul celor care se prezintă în 11 decembrie.

Al doilea motiv îl reprezintă lipsa totală de viziune pentru dezvoltarea României pe care au arătat-o în aceste luni. Adică, nu au niciun fel de viziune. Sper ca PSD şi ALDE să facă peste 50%, dar asta o vor hotărî românii. Dar, deocamdată, văd că avem în faţa noastră ca şi adversari nişte oameni care fiecare la rândul lui ori nu respectă Constituţia, ori nu respectă legile, ori nu au niciun fel de moralitate", a argumentat Liviu Dragnea.

În context, Liviu Dragnea a reiterat faptul că PSD nu va avansa un nume de premier până la alegeri pe motiv că există posibilitatea ca, după ce românii îl votează, "să păţească ceva" şi să fie dezamăgiţi.

"Eu discut foarte deschis şi sincer, avem varianta premier Dacian Cioloş, care este un premier mondial de fapt, fără niciun program de guvernare, şi avem PSD, care promovează un program de guvernare. Nu spun Cioloş, spun Ionescu. Dacă noi mergem pe varianta este un om providenţial, un 'Mesia', care nu trebuie să ne spună nouă ce are de gând să facă şi mizăm totul pe asta, Doamne fereşte, Ionescu, nu altcineva păţeşte ceva. Şi nu mai poate fi prim-ministru.

Eu care am votat cu partidul care l-a votat pe Ionescu de la ce mă aştept? Că ei o să spună 'Ionescu nu mai poate?' 'Dar ce problemă aveţi?' 'Păi nu avem, dar l-am votat pe Ionescu, că am avut încredere în el'. 'Da, dar nu mai e Ionescu'. Eu nu am înşelat niciodată încrederea nimănui, n-o să înşel nici acum încrederea celor care vor da votul pentru PSD", a explicat Dragnea.