Mii de japonezi protestează împotriva unor proiecte de lege privind securitatea

Mii de japonezi au ieşit pe străzile din Japonia pentru a protesta împotriva unor controversate proiecte de lege privind securitatea, care vor extinde mandatul forţelor armate ale ţării.
Cetăţenii japonezi protestează în Tokyo împotriva noilor legi de extindere a armatei ţării, 23 august 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.08.2015

Mii de japonezi au ieşit pe străzile din Japonia pentru a protesta împotriva unor controversate proiecte de lege privind securitatea, care ar extinde mandatul forţelor armate ale ţării.

Manifestaţiile anti-război au avut loc duminică în aproape 60 de oraşe japoneze, inclusiv Tokyo, Osaka, Kyoto şi Fukuoka.

Doar în Tokyo, peste 6.000 de oameni, inclusiv liceeni, au demonstrat împotriva planurilor premierului Shinzo Abe de a extinde armata.

Manifestanţii au afişat banere şi pancarte cu slogane anti-război şi au scandat “Nu vrem război!”, “Războiul s-a terminat” sau “Daţi păcii o şansă!”.

Manifestanţii au fost organizaţi în principal de diverse organizaţii studenţeşti şi de tineret, inclusiv Acţiunea de Urgenţă a Studenţilor pentru o Democraţie Liberală.

Proiectele respective de lege, care au declanşat un val de indignare publică pe întreg cuprinsul ţării, au trecut în prima fază de Camera Inferioară a Parlamentului nipon în 16 iulie. Ele lărgesc mandatul forţelor de apărare ale Japoniei şi permit armatei să participe la operaţiuni străine pentru a “proteja ţările aliate” pentru prima dată de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Opozanţii administraţiei Abe sunt îngrijoraţi că noile proiecte de lege vor submina cei 70 de ani de pacifism impuşi de Constituţia pacifistă a ţării, care a fost adoptată după 1945.

Abe şi susţinătorii săi au declarat totuşi că Japonia ar trebui să extindă capacitatea şi puterea armatei sale în faţa unor potenţiale ameninţări din partea unor ţări precum China şi Coreea de Nord, care îşi extind la rândul lor capabilităţile militare şi nucleare.

Conform unui nou sondaj de opinie, aproape 70% dintre japonezi sunt împotriva noii politici militare şi a adoptării sale.

Proiectele de lege trebuie acum să treacă de Camera Superioară a Parlamentului, dar coaliţia condusă de Partidul Liberal Democrat al lui Abe dispune de cele două treimi ale majorităţii necesare pentru adoptarea noilor legi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor