UPDATE: Mii de japonezi protestează împotriva amplificării puterii armatei
alte articole
UPDATE: Camera inferioară a Parlamentului nipon a aprobat joi legislaţia conform căreia trupele sale ar putea fi trimise să lupte în străinătate pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
****************************
Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile capitalei nipone Tokyo pentru a-şi exprima furia faţă de un set de proiecte de lege pentru securitate, propuse de guvern, care ar oferi o putere mai mare forţelor militare ale ţării.
Peste 20.000 de manifestanţi s-au adunat marţi noaptea în faţa reşedinţei premierului Shinzo Abe din centrul capitalei Tokyo pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de proiectele de lege respective, care vor fi supuse votului joi în Parlamentul nipon.
Dacă sunt aprobate, proiectele de lege vor permite forţelor militare să îşi exercite dreptul la “apărare colectivă” pentru a susţine aliaţii ţării, implicându-se astfel în activităţi militare pe teritorii străine.
Până în prezent măsura a fost interzisă prin Constituţia actuală a Japoniei.
SUA, care a impus japonezilor această Constituţie după cel de-al Doilea Război Mondial, în perioada în care care a ocupat temporar Japonia, a cerut recent guvernului din Tokyo să adopte un rol militar mai activ în regiune.
Afişând bannere pe care erau scrise mesaje precum “Nu vrem război” sau “Înfrângeţi regimul lui Abe”, manifestanţii au declarat că se opun politicii militare a premierului. Unii parlamentari din partidele de opoziţie au participat de asemenea la demonstraţie.
Opozanţii insistă că proiectele de lege vor submina eforturile de 70 de ani ale Japoniei de a recâştiga încrederea internaţională şi de a fi privită ca o naţiune pacifistă.
Premierul nipon a apărat miercuri proiectele de lege, susţinând că oamenii ar trebui să le înţeleagă mai bine.
“Din păcate, poporul japonez încă nu are o înţelegere substanţială” asupra proiectelor de lege, a declarat Abe comitetului Camerei Reprezentanţilor, adăugând: “Voi depune mai multe eforturi pentru ca publicul să înţeleagă mai bine situaţia”.
Totuşi, remarcile premierului se află în contradicţie cu unele sondaje de opinie asupra acestei chestiuni, care susţin că peste jumătate dintre cetăţenii ţării consideră proiectele de lege pentru securitate ca fiind neconstituţionale.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.