Soarta lui Snowden depinde de Rusia. El a dat asigurări că informaţiile sustrase vor fi publicate în continuare

Fondatorul wikileaks, Julian Assange, a declarat duminică că Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), s-a asigurat că informaţiile pe care le-a sustras despre programele de supraveghere ale SUA vor continua să fie publicate indiferent de ceea ce se va întâmpla cu acesta, potrivit celor de la Reuters.
Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)
Epoch Times România
01.07.2013

Duminică, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat că Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), s-a asigurat că informaţiile pe care le-a sustras despre programele de supraveghere ale SUA vor continua să fie publicate indiferent de ceea ce se va întâmpla cu el, potrivit celor de la Reuters.

Assange a criticat SUA pentru că i-a anulat paşaportul lui Snowden şi a precizat că acest lucru nu va opri dezvăluirea informaţiilor clasificate obţinute de Snowden.

"Procesul de publicare nu mai poate fi oprit în etapa actuală", a declarat fondatorul WikiLeaks într-un interviu acordat pentru postul TV ABC. "S-a avut mare grijă pentru a fi siguri de faptul că domnul Snowden nu va putea fi pus sub presiune de niciun stat pentru a opri procesul de publicare", a adăugat acesta.

Assange nu a răspuns în mod direct atunci când a fost întrebat dacă WikiLeaks este în posesia acestor informaţii.

Săptămâna trecută, Glenn Greenwald, un jurnalist de la The Guardian care a publicat pentru prima oară informaţiile clasificate dezvăluite de Snowden, a declarat că americanul a făcut copii encriptate ale fişierelor şi le-a distribuit, în caz că se va întâmpla ceva rău cu el.

Jurnalistul de la Guardian a declarat pentru The Daily Beast că persoanele care se află în posesia acestor fişiere "nu le pot accesa încă, pentru că sunt extrem de encriptate şi nu au parolele de acces", dar că "în cazul în care se va întâmpla ceva cu Snowden, el mi-a spus că a aranjat ca aceştia să primească accesul la arhivele complete".

Luna trecută, Edwar Snowden şi-a părăsit locul de muncă de la NSA, din Hawai, şi s-a dus în Hong Kong înainte ca ziarul britanic The Guardian şi Washington Post să publice articole bazate pe documentele top secrete pe care le-a luat de la Guvernul american şi care detaliau programele de supraveghere ale SUA.

După ce s-a ascuns în Hong Kong, a zburat spre Moscova, unde rămâne ascuns în aeroportul Sheremetyevo. Guvernul SUA l-a acuzat pe Snowden de furt şi dezvăluire de informaţii clasificate unei "persoane neautorizate".

Snowden este în prezent prins într-o blocaj al procesului legal, într-o zonă de tranzit a aeroportului din Moscova. Assange a declarat că Snowden, care a cerut asistenţă juridică de la WikiLeaks, a solicitat azil în Ecuador. Dar paşaportul lui Snowden a fost revocat de SUA, iar documentul ecuadorian de transport pe care l-a utilizat să călătorească din Hong Kong în Rusia a fost declarat invalid de către preşedintele ecuadorian Rafael Correa. Acesta din urmă a declarat că soarta lui Snowden este în mâinile autorităţilor ruse şi a subliniat că nu se poate lua în considerare azilul acestuia până când nu ajunge în Ecuador sau la o ambasadă ecuadoriană.

Assange a obţinut azil de la Ecuador anul trecut şi trăieşte în ambasada ecuadoriană din Londra pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală.

Fondatorul WikiLeaks a precizat că SUA l-a izolat pe Snowden în Rusia prin revocarea paşaportului său. "Este oare o mare realizare pentru Departamentul de Stat?”, a întrebat Assange, adăugând că SUA îl toacă mărunt pe Snowden chiar dacă el "nu a fost condamnat pentru nimic".

Într-un interviu separat, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Barack Obama, Tom Donilon, a declarat că din moment ce Snowden nu călătorea cu documente valide, acesta ar trebui să fie returnat Statelor Unite "pentru că este căutat aici pentru o crimă".

Donilon a precizat că SUA este în discuţii regulare cu Guvernul rus prin intermediul canalelor de aplicare a legii cu privire la Snowden.

"Trebuie să fiu de acord cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a declarat zilele trecut că cel mai bine pentru Snowden ar fi să decidă când şi unde pleacă... mai bine mai devreme decât mai târzu”, a declarat Donilon pentru CNN. "Suntem de acord cu acest lucru. Cu cât mai repede [...], cu atât mai bine".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor