Mihai Răzvan Ungureanu: Nu cred că se poate pune problema unei privatizări cu orice preţ a Oltchim
alte articole
Fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, actual preşedinte al Partidului Forţa Civică (PFC) a declarat luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional a partidului, că privatizarea combinatului Oltchim nu poate fi făcută cu orice preţ, ci din contră acest proces trebuie făcut foarte atent, pentru a oferi o şansă economică reală şi viabilă pentru populaţia din zonă.
De asemenea, Ungureanu a precizat că Guvernul a încălcat atât memorandumul de privatizare pe care l-a aprobat,cât şi scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) privind necesitatea unui investitor strategic.
“Ceea ce ne nemulţumeşte în acest moment este că a fost încălcat memorandumul de privatizare, aprobat chiar de Guvernul României, Oltchimul pare să fi fost cumpărat fără creanţe. Acestea au rămas în continuare în proprietatea statului şi acesta este un prim semn de întrebare care îl avem faţă de chestiunea în discuţie. Scrisoarea de intenţie semnată cu FMI şi CE menţionează foarte clar necesitatea privatizării prin intermediul unui investitor strategic la Oltchim şi aceste discuţii au început în prima parte a anului şi au continuat în acelaşi fel. Nu cred că se poate pune problema unei privatizări cu orice preţ a Oltchim. Specificul industrial al capacităţilor de producţie din cadrul combinatului, faptul că există nenumărate consecinţe probabile de ordin social la adresa zonei în care se află combinatul, este vorba despre oraşul Râmnicu Vâlcea şi zona înconjurătoare, toate aceste chestiuni împiedică în opinia noastră o privatizare făcută cu orice preţ. Dimpotrivă, procesul de privatizare aici trebuia gândit foarte atent, popularizat ca ofertă de privatizare peste tot unde există investitori de talie, capabili să ofere Oltchimului o şansă economică viabilă şi populaţiei din zonă, de asemenea, capacitate de a supravieţui”, a explicat preşedintele PFC.
Totodată, Mihai Răzvan Ungureanu a completat că “dacă statul face convenţia creanţelor în acţiuni, dacă ar mai avea timp să facă convenţia în acţiuni, nu pot fi iniţiate litigii judiciare în vederea anulării acesteia".
“Personal sunt destul de sceptic că un asemenea proces de privatizare, indiferent de felul în care a fost condus şi indiferent de modul în care a fost făcut auditul initial, are şanse de succes. Aş dori să pot fi infirmat. Problema cea mare ţine în primul rând de felul în care a fost respectat memorandumul de privatizare Oltchim, aprobat acum aproape o lună în Guvern. Este foarte clar că Oltchim se vinde la pachet cu datoriile către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica Furnizare. Acum, dacă statul face conversi creanţelor în acţiuni, dacă ar mai avea timp să facă acest lucru, pot fi iniţiate litigii judiciare în vederea anulării acesteia şi asta pentru că întâmplându-se altceva, statul ar deţine 98% din Oltchim”, a adăugat Ungureanu.
MRU: Chiar şi după privatizare, combinatul Oltchim este în continuare expus riscului de executare silită şi faliment
Preşedintele PFC, Mihai Răzvan Ungureanu, a atras atenţia asupra faptului că Oltchim este în continuare expusă riscurilor de faliment şi de executare silită, chiar şi "după o eventuală conversie a creanţelor în acţiuni”.
"Chiar şi după o eventuală conversie a creanţelor în acţiuni, Oltchim rămâne cu capitaluri proprii negative, ceea ce înseamnă că întreprinderea este în continuare nebancabilă, în incapacitate de a fi creditată. Societatea rămâne în continuare expusă riscului de executare silită. Marea majoritate a activelor sunt deja ipotecate în favoarea altor creditori şi, alternativ faţă de executarea silită, societatea se expune riscului de faliment. Deci, aici este problema mare a Oltchim, în cazul în care orice acţionar care nu este şi creditor şi-ar pierde în totalite investiţia. Atunci da, putem vorbi de iminenţa unui faliment", a explicat fostul premier.
De asemenea, Ungureanu a precizat că PFC va susţine o conferinţă de presă referitoare în care se va aborda subiectul marilor privatizări din ultimele două decenii în România.
"Aşteptăm să vedem cum trec aceste zile şi cum vă spuneam, ne vom referi în mod precis la felul în care a fost derulat procesul de privatizare al Oltchim, fără să facem o referinţă particulară la acest combinat, dar trecând în revistă marile procese de privatizare din ultimii 20 de ani. Opinia noastră, şi sar la o concluzie pe care o vom argumenta într-o viitoare conferinţă de presă, este că procesele de privatizare au fost făcute fără a se tine cont de caracterul integrat al principalelor ramuri economice, industrie grea, industrie prelucrătoare, industrie extractivă constituite înainte de 1989. Altfel spus, o privatizare făcută pe bucăţi, fără să existe o viziune şi suntem în continuare, din păcate, în aceeaşi situaţie", a conchis liderul PFC.
Dan Diaconescu a câştigat vineri licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. Astfel, a rămas ca Diaconescu să semneze luni contractul cu Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru privatizarea Oltchim.
Totuşi, Dan Diaconescu a refuzat să semneze contractul privind privatizarea Oltchim pe motiv că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe. El a mai spus că actul prezentat luni de OPSPI pentru semnare este diferit faţă de forma anunţată odată cu caietul de sarcini.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător al licitaţiei de vineri, adică Dan Diaconescu, nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar.
"După ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a activa ca acţionar majoritar la Oltchim, Guvernul va aproba măsurile pentru a menţine combinatul şi pentru a intra într-o procedură specială prin care să se salveze locurile de muncă, urmând a se găsi un investitor serios", a mai declarat Victor Ponta.
MRU: Voi candida la alegerile parlamentare din decembrie
Mihai Răzvan Ungureanu, liderul PFC a declarat, luni, că va candida la alegerile parlamentare din data de 9 decembrie şi că în momentul de faţă partidul face “calcule şi simulări de situaţie” pentru a putea propune un număr de candidaţi viabili pentru funcţiile de deputaţi şi senatori din Parlament.
De asemenea, Ungureanu a precizat că pe listele propuse pentru parlamentare va fi un număr foarte mare de oameni care nu au făcut politică, dar “care au în spate o biografie profesională fără cusur şi în care recunoaşterea socială în mediile de expertiză”.
“Da, voi candida. Noi ne facem în momentul de faţă toate calculele cu putinţă, trecem prin simulări de situaţie şi analizăm capacitatea Forţei Civice de a putea propune un număr confortabil de candidaţi viabili pentru fotoliile de deputaţi şi senatori în Parlament, capabili să reprezinte în egală măsură Alianţa România Dreaptă, Forţa Civică şi obiectivul nostru de a face altfel politică. În listele nominale pe care le analizăm în forurile partidului în acest moment se găseşte o majoritate mare de persoane care nu au făcut politică până în acest moment, dar care au în spate o biografie profesională fără cusur şi în care recunoaşterea socială în mediile de expertiză din care provin este completă. Nu vom propune în niciun caz biografii problematice, iar codul etic al partidului, care este foarte sever, este respectat în felul acesta întocmai. Ne interesează să fim reprezentanţi la nivelul întregii ţări şi în diaspora, să fim reprezentaţi în Parlament de un număr suficient de mare de membrii ai legislativului, capabili să ofere, atât procesului legislativ, cât şi ţării posibilitatea de a vedea că o nouă generaţie politică apare cu 9 decembrie şi care va fi pregătită să devină majoritară în compunerea puterii în următorii ani. Este timpul să facem acest lucru şi aceasta este convingerea noastră”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.
Totodată, liderul PFC a precizat că acţiunile partidului sunt convergente cu ale celorlalte partide din Alianţa România Dreaptă, din care fac parte PDL şi PNŢCD, deciziile cu privire la cei nominalizaţi să candideze la parlamentarele din iarnă urmând să fie luate împreună.
Nu în ultimul rând, fostul prim-ministru a afirmat că formaţiunile care compun Alianţa România Dreaptă vor avea o singură campanie la alegerile din 9 decembrie.