Mierea poate asigura echilibrul mineral al omului
Albinele erau considerate insecte cu totul speciale şi de aceea au fost deseori imprimate pe sigilii şi pe diverse embleme. Regii primei dinastii a Egiptului de Jos considerau albina insecta lor protectoare. Napoleon avea brodat pe steagul sau albine în zbor iar hainele sale erau la rândul lor decorate cu aceste insecte.
Mulţi oameni au respect faţă de albină, pentru înţelepciunea ei, pentru felul în care alege florile cu cel mai bun nectar, pentru a da un aliment perfect: mierea.
Mierea este folosită din timpuri îndepărtate, atunci când omul trăia în peşteri. O persoană a găsit un cuib de albine şi a gustat din lichidul auriu şi l-a dus acasă familiei sale.
Timp de milenii singurul aliment dulce al oamenilor a fost mierea de albine din nectarul florilor.
Amintim faptul că hinduşii considerau mierea ca fiind unul din cele cinci elixire ale imortalităţii.
În secolul al XI-lea, mierea era folosită de ţărani pentru a-şi plăti în natură dările către stăpânul feudal.
Totuşi, secole de-a rândul, mierea a fost consumată în special de oamenii bogaţi, datorită preţului extrem de ridicat.
Odată cu descoperirea procesului de producere a zahărului, mierea şi-a pierdut încetul cu încetul poziţia de aliment privilegiat.
Insă în ultimele decenii, oamenii au devenit din ce în ce mai conştienţi de proprietăţile curative ale mierii, ceea ce a dus la dezvoltarea Apiterapiei. Mierea a recuperat apoi terenul pe care l-a pierdut în favoarea zahărului în secolul al XVII-lea.
O bună perioadă de timp, personalităţi cu autoritate în materie de alimentaţie au considerat că mierea conţine minerale în cantităţi mici şi nu au acordat mare importanţă. Adevărul este că numeroase minerale sunt necesare în cantităţi mici, iar aceste cantităţi sunt suficiente pentru echilibrul mineral al organismului.
Mierea conţine fier, cupru, mangan, siliciu, clor, calciu, potasiu, sodiu, fosfor , aluminiu şi magneziu. Mineralele provin din solul unde cresc plantele şi ajung la nectarul pe care îl culege albina.
Cuprul, fierul şi manganul se găsesc în cantităţi mai mari în mierea de culoare închisă la culoare, decât în mierea de culoare deschisă.
De asemenea, fiind un produs perfect al naturii, mierea conţine şi vitamine. Polenul multor flori conţine cantităţi mari de vitamine. Un avantaj al mierii este că acela de a fi un bun mediu de conservare al vitaminelor. Se poate spune că mierea conţine toate vitaminele pe care nutriţioniştii le consideră necesare pentru sănătate.