Microsoft acuzată de practici de corupţie în România, Rusia şi Pakistan

Ziarul american Wall Street Journal informa în luna martie că Departamentul Justiţiei şi Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) din SUA a iniţiat o investigaţie preliminară, ca urmare a declaraţiilor unui fost reprezentant Microsoft din China care a susţinut că anumiţi parteneri din cadrul companiei au mituit oficiali străini în scopul de a câştiga diverse contracte.
Logo-ul companiei Microsoft (NIGEL TREBLIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.08.2013

Ziarul american Wall Street Journal (WSJ) informa în luna martie că Departamentul Justiţiei şi Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) din SUA au iniţiat o investigaţie preliminară, ca urmare a declaraţiilor unui fost reprezentant Microsoft din China care susţinea că anumiţi parteneri din cadrul companiei au mituit oficiali străini cu scopul de a câştiga diverse contracte.

Ancheta vizează şi relaţia companiei cu unii consultanţi şi distribuitori din România şi Italia.

Investigaţia SEC privind posibilele fapte de corupţie ale unor parteneri şi consultanţi Microsoft a fost extinsă şi asupra unor activităţi din Rusia şi Pakistan, precizează cei de la WSJ.

Anchetatorii cercetează acum dacă compania Microsoft este implicată în vreun fel în acuzaţiile conform cărora firme intermediare partenere ar fi dat mită pentru a câştiga anumite contracte de software cu Ministerul român al Comunicaţiilor. Potrivit WSJ, Microsoft ar fi fost anunţată de un informator că unii distribuitori din Rusia au dat mită directorilor unei companii de stat pentru a obţine un contract. În Pakistan, un alt informator susţine că Microsoft ar fi autorizat o firmă de consultanţă care să ofere unui oficial guvernamental şi soţiei acestuia un sejur de cinci zile în Egipt, în scopul câştigării unei licitaţii publice.

Momentan ancheta este în etapa preliminară, compania Microsoft şi partenerii acesteia nefiind acuzaţi în mod oficial. Vicepreşedintele companiei, John Frank, a declarat că Microsoft tratează cu seriozitate aceste acuzaţii şi va coopera în totalitate la anchetă. De asemenea, compania a început o investigaţie internă, care, potrivit WSJ, poate costa milioane de dolari.

În ultimii ani, Guvernul SUA a iniţiat un număr mare de anchete referitoare la posibilele practici de corupţie ale companiilor americane în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor