MFP: Autorităţile locale stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime şi maxime
MFP menţionează că autorităţile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime şi maxime, având inclusiv competenţa legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condiţiile plăţii integrale a impozitului local datorat anual.
"În acest context, precizăm că modificarea limitelor minime şi maxime nu vizează mijloacele de transport înmatriculate şi înregistrate (autoturisme, utilaje agricole, utilaje folosite în domeniul construcţiilor etc.). Subliniem faptul că eventualele venituri suplimentare rezultate din aplicarea acestei hotărâri de guvern rămân integral la dispoziţia autorităţilor locale şi sunt folosite pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii oferite cetăţenilor de către administraţia locală", se arată în comunicatul transmis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Potrivit MFP, Hotărârea de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, a fost aprobată în conformitate cu prevederile art. 292 din Codul Fiscal (Legea 571/2003).
"Menţionăm că această hotărâre actualizează, conform prevederilor legale menţionate, limitele nivelurilor impozitelor locale cu rata inflaţiei din perioada 2010-2012", se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, MFP menţionează că, prin această ordonanţă, "s-a aprobat menţinerea drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar, precum şi a altor drepturi care se acordă din bugetul general consolidat, la nivelul acestora din luna decembrie 2012, ce include majorarea de 7,4% care asigură recuperarea integrală a reducerii salariilor cu 25% efectuată în iulie 2010".
Potrivit MFP, salariile majorate cu 7,4% aferente lunii decembrie vor fi plătite în cursul lunii ianuarie, fiind deja alocate fondurile necesare.
"Totodată, prin actul normativ mai sus menţionat, se crează condiţiile ocupării unor posturi vacante şi se menţine interdicţia de achiziţionare a autoturismelor şi mobilierului, de către instituţiile din sectorul bugetar, ca şi în anul 2012", se precizează în comunicatul transmis de MFP.
De asemenea, Ministerul Finanţelor anunţă că s-a aprobat devansarea termenului de declarare şi scadenţă a creanţelor fiscale până la data de 21 decembrie, având în vedere că data de 25 decembrie este zi nelucrătoare.
"Aprobarea acestui act normativ a fost necesară având în vedere că până la aprobarea bugetului pe 2013, potrivit legii, se execută bugetul anului anterior şi prin urmare trebuie păstrate condiţiile anului curent. Noul Guvern, în consultare cu instituţiile financiare internaţionale, până la aprobarea bugetului pe anul 2013, va stabili politicile în domeniul veniturilor şi cheltuielilor bugetare şi va analiza, în funcţie de acestea, posibilitatea luării unor măsuri de majorare a unor drepturi de personal, care se suportă din buget, precum şi renunţarea la unele restricţii instituite prin acest act normativ", precizează MFP.