Metoda "cimitirul" a ajuns în SUA: Peste 10 mii de morţi votează în Michigan

Centru de votare din Michigan, noiembrie 2020
Centru de votare din Michigan, noiembrie 2020 (Elaine Cromie/Getty Images)

Peste 10.000 de persoane confirmate sau suspectate ca decedate au trimis cumva buletine de vot la alegerile prezidenţiale ce au avut loc în statul american Michigan, potrivit unei analize a datelor electorale.

Aproximativ 9.500 de alegători confirmaţi morţi în sistemul de securitate socială (SSDI) au ajuns să fie prezenţi în baza de date electorală ca trimiţând voturi prin poştă. Alţi aproape 2.000 au 100 de ani sau mai mult şi nu apar pe lista persoanelor cu peste 100 de ani în viaţă.

Analiza a fost furnizată de Richard Baris, directorul companiei Big Data Poll.

Datele indică, evident, că cineva a încercat să voteze în numele acestor persoane.

„De asemenea, este posibil ca unii dintre ei să nu fie chiar oameni reali”, a declarat Baris pentru The Epoch Times prin e-mail. „Dacă cineva are 110 ani sau are o vârstă ridicolă, ar trebui să avem un certificat de deces, dar nu-l avem”.

Americanii cu vârsta peste 110 ani sunt extrem de rari; doar câţiva astfel de vârstnici sunt cunoscuţi în Michigan.

Conform recensământului din 2010, în Michigan erau 1.729 de centenari.

Chiar dacă cineva ar încerca să voteze în numele unei persoane decedate, votul ar fi respins, potrivit lui Tracy Wimmer, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat din Michigan.

„Buletinele de vot ale celor care au murit sunt respinse în Michigan, chiar dacă alegătorul a votat în absenţă şi chiar dacă a murit înainte de ziua alegerilor”, declarase ea anterior pentru Epoch Times prin e-mail.

Cu toate acestea, Baris nu este convins.

„Deşi sunt deschis ideii, unele dintre acestea au fost respinse, nu cred că toate au fost respinse”, a spus el într-o postare pe Twitter din 8 noiembrie.

Datele despre numărul de buletine de vot respinse în Michigan nu sunt încă disponibile, a spus Wimmer. Ea a spus că „un buletin de vot primit pentru un alegător viu poate fi înregistrat într-un mod care să facă să pară că alegătorul este mort”.

„Acest lucru se poate datora alegătorilor cu nume similare, în care buletinul de vot este înregistrat accidental aşa cum a fost votat de John Smith Sr., când a fost votat de fapt de John Smith Jr. sau din cauza datelor de naştere înregistrate inexact în dosarul alegătorilor calificaţi”.

Aceasta se întâmplă doar „în rare ocazii”, a spus aceasta.

Candidatul democrat Joe Biden conduce în Michigan cu mai puţin de 150.000 de voturi. Campania lui Trump a intentat un proces în Michigan pentru a opri numărarea voturilor până când observatorii republicani nu vor avea acces adecvat.

Într-o plângere intentată în 9 noiembrie, un observator al procesului electoral din Detroit a mărturisit că mii de buletine de vot de la persoane care nu fuseseră înregistrate în mod corespunzător la vot au fost adăugate la numărul voturilor.

Operatorii adăugau nume şi adrese în cartea de votare cu date de naştere inventate, cum ar fi 1/1/1900, a spus el într-o declaraţie.

Baris a spus că datele de votare prin poştă de la care a lucrat nu sunt suficient de actualizate pentru a surprinde neregulile care au avut loc în ziua alegerilor şi după aceea.

„Dacă au făcut asta în ziua alegerilor din Michigan, atunci probabil că nu vom şti până în decembrie”, a spus el. „Dacă este adevărat, atunci, din păcate, ar scăpa pe termen scurt.”

Preşedintele Donald Trump contestă rezultatele alegerilor din mai multe state în care Biden deţine un avans strâns. Campania Trump susţine că buletine de vot invalide au fost numărate în favoarea democraţilor, buletinele de vot valide au fost aruncate în cazul republicanilor, iar observatorii republicani la vot au fost împiedicaţi să fie prezenţi la procesul de numărare a voturilor.