Mesajul tibetanilor exilaţi către Beijing: Violenţa este "nesustenabilă"

Risc de escaladare a revoltelor ce au izbucnit în regiune tibetană autonomă din China, dacă chinezii nu ascultă preocupările tibetane
Piata Palatului Potala din Lhasa, Tibet. (China Photos / Getty Images)
Epoch Times România
31.01.2012

Mass-media chineză de stat acuză exilaţii tibetani şi guverne occidentale care nu sunt nominlalizate, că desfăşoară o "agendă anti-chineză" atunci când descriu recentele violenţe din zonele tibetane aflate sub controlul Beijingului.

Ziarul oficial China Daily a raportat că relatările despre violenţă ale exilaţilor şi oficialilor occidentali denaturează evenimentele.

Liderii aleşi ai comunităţii tibetane din exil susţin că forţele de securitate chineze au deschis joia trecută focul asupra unei mulţimi paşnice de protestatari, în sud-vestul provinciei Sichuan, omorând cel puţin şase persoane şi rănind peste 60. Dar Beijingul recunoaşte că ar fi ucis doar un aşa-numit "instigator", pe măsură ce "gloatele" au atacat violent poliţia chineză.

Cel puţin 16 tibetani, în special călugări şi călugăriţe budiste, şi-au dat foc pentru a protesta faţă de ceea ce ei percep ca politici represive din regiune. Multe dintre proteste au fost incitate de poliţie în încercarea de a aresta activiştii care împărţeau pliante, prin care declarau că auto-incendierile vor continua până când Tibetul este liber, potrivit unui raport al VOA.

Administraţia tibetană în exil susţine că nu a încurajat niciodată tibetanii aflaţi sub control chinez să protesteze, dar că este sensibilă la preocupările lor.

Ministrul de cabinet Chhoyang susţine că există un risc clar de escaladare dacă chinezii nu ascultă preocupările tibetane, adăugând că multe persoane din administraţie se tem de o repetare a revoltelor ce au izbucnit în regiune tibetană autonomă din China, în 2008.

"Va avea loc o repetare ... care va fi mai intensă", susţine ea. "Ne confruntăm cu o generaţie tânără, mai militantă, care este dispusă să îşi facă cunoscute plângerile sale prin voci puternice".

China a ocupat Tibetul în 1950. Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a trecut în India în 1959, împreună cu zeci de mii de suporteri. Chhoyang a declarat că mulţi dintre protestatarii actuali nu au amintiri personale despre acele episoade istorice.

Intrarea străinilor este interzisă în zonele tibetane aflate sub controlul chinez. Prim-ministrul Tibetului în exil, Lobsang Sangay, a cerut Naţiunilor Unite să trimită o echipă de anchetă în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor