Forţele chineze au dispersat cu gaze lacrimogene un protest tibetan

Un grup de advocacy a relatat că forţele chineze de securitate au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa un protest al tibetanilor din provincia sud-vestică Sichuan, în cele mai recente nelinişti din regiune, potrivit unui raport Reuters.
Epoch Times România
25.01.2012

Un grup de advocacy a relatat că forţele chineze de securitate au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa un protest al tibetanilor din provincia sud-vestică Sichuan, în cele mai recente nelinişti din regiune, potrivit unui raport Reuters.

Marţi, agenţia oficială de ştiri Xinhua a confirmat o ciocnire separată în Luhuo, o comună din munţii vestici tibetani de lângă Sichuan, şi a declarat că un protestatar a fost ucis. Ambele confruntări au izbucnit luni.

Free Tibet, o organizaţie cu sediul la Londra care organizează campanii pentru autodeterminare tibetană, a declarat într-un e-mail că trupele au tras cu gaze lacrimogene în protestatarii tibetani din localitatea Meruma, judeţul Aba, numit judeţul Ngaba de tibetani.

"Tibetani s-au adunat pentru a protesta împotriva opresiunii chineze cu ocazia Anului Nou Chinezesc, după ce au decis că nu vor sărbători Anul Nou Lunar din cauza represiunii actuale din Tibet", a susţinut Free Tibet.

"Au fost trimise în zonă forţe suplimentare de securitate, iar drumurile care făceau legătura între Ngaba şi judeţele din jur au fost închise de către autorităţi."

În acest an, principalele sărbători tibetane legate de Anul Nou încep pe 22 februarie; iar festivităţile pentru Anul Nou Chinezesc Lunar au început duminică.

În 2009, protestării tibetani şi susţinătorii lor din străinătate au făcut apel pentru boicotarea sărbătorii, în semn de furie faţă de revoltele ce s-au soldat cu victime, care au avut loc cu un an mai devreme.

În ultimul an, forţele chineze de securitate au fost pe muchie de cuţit după 16 incidente în care tibetanii şi-au dat foc, ca răspuns la resentimentele tot mai mari faţă de controalele Beijingului asupra religiei.

Cele mai multe dintre incidente au avut loc în Sichuan. Unii dintre protestatari au cerut revenirea lui Dalai Lama, liderul budist exilat şi venerat de mulţi tibetani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor