Încă doi tibetani au fost ucişi de forţele chineze în urma protestelor

Un grup tibetan a declarat că doi tibetani din sud-vestul provinciei Sichuan, China, au fost ucişi atunci când forţele de securitate au tras asupra manifestanţilor. Numărul morţilor în urma ciocnirilor în legătură cu controalele guvernamentale a crescut la patru, potrivit unui raport Reuters.
Un călugăr tibetan salută trecătorii pe o stradă din Chengdu, capitala provinciei Sichuan, ianuarie 2012. Comunităţi importante de etnici tibetani trăiesc în mai multe zone din provincia Sichuan, aflată la graniţa cu Tibetul. (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.01.2012

Un grup tibetan a declarat că doi tibetani din sud-vestul provinciei Sichuan, China, au fost ucişi atunci când forţele de securitate au tras asupra manifestanţilor. Numărul morţilor în urma ciocnirilor în legătură cu controalele guvernamentale a crescut la patru, potrivit unui raport Reuters.

Este posibil ca violenţa să sporească tensiunile din munţii tibetani de lângă Sichuan, care mărgineşte Tibetul, unde forţele de securitate s-au luptat pentru a menţine controlul asupra comunităţilor puternic budiste.

Cel puţin doi oameni au fost împuşcaţi şi mulţi alţii au fost răniţi marţi în timpul protestelor din judeţul Seda, a declarat grupul Free Tibet, cu sediul la Londra, în seara aceleiaşi zile.

"Localnicii descriu oraşul ca fiind sub stare de asediu: li s-a spus să nu îşi părăsească locuinţele, ei temându-se acum că, dacă o vor face, vor fi împuşcaţi", a declarat grupul într-un comunicat.

Apelurile telefonice către conducerea judeţeană şi biroul de securitate publică, aflate la circa 680 km vest de capitala provinciei Sichuan, în Chengdu, nu au primit răspuns.

Dar miercuri, agenţia oficială de ştiri Xinhua a confirmat ciocnirile din Seda, spunând că poliţia a fost nevoită să deschidă focul şi să ucidă un "instigator", atunci când protestatarii au atacat o secţie de poliţie cu sticle de benzină, cuţite şi pietre.

"Poliţia a fost obligată să folosească forţa după ce eforturile de persuasiune şi armele non-letale de apărare nu au reuşit să împrăştie mulţimea", scrie Xinhua, adăugând că 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi şi 13 persoane au fost arestate.

Agenţia de ştiri a confirmat anterior o ciocnire separată de luni, din comuna Luhuo, numit Drango sau Draggo de către tibetani, în zonele muntoase din vestul Sichuan, lângă Tibet. Aceasta a relatat că un protestatar a fost ucis şi cinci ofiţeri de poliţie au fost răniţi.

Într-o declaraţie separată de marţi seara, Free Tibet a afirmat că a primit confirmări că cel puţin doi tibetani au fost ucişi în incidentul de luni din Luhuo şi că are numele a 36 de persoane rănite în conflict.

Grupul, care organizează campanii pentru auto-determinare tibetană a declarat că trupele au tras cu gaze lacrimogene într-o locaţie terţă din Sichuan – localitatea Meruma, judeţul Aba, numit Ngaba de tibetani – după ce persoane au protestat.

Forţele de securitate s-au aflat pe muchie de cuţit după 16 incidente în care tibetanii şi-au dat foc, pe parcursul anului trecut, ca răspuns la resentimentele faţă de controalele Beijingului asupra religiei lor.

Cele mai multe dintre incidente au avut loc în Sichuan. Unii dintre protestatari au cerut revenirea lui Dalai Lama, liderul budist exilat şi venerat de mulţi tibetani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor