Forţele de securitate ale regimului chinez au mai împuşcat doi tibetani
Luni, forţele de securitate ale regimului chinez au ucis un demonstrant tibetan, iar marţi au ucis doi, mulţi alţii fiind răniţi.
Prima victimă a fost împuşcată luni la o demonstraţie din judeţul Luhuo, statul Ganzhi, provincia Sichuan. La o demonstraţie de marţi, ce s-a iscat datorită îngrijorării legate de ceea ce s-a întâmplat luni, încă două persoane au fost împuşcate şi ucise de forţele de securitate ale regimului, în judeţul Seda, statul Ganzhi.
Potrivit unei informaţii furnizate pentru Radio Free Asia (RFA) de un tibetan din Seda şi difuzată pe 25 ianuarie, mii de tibetani s-au adunat şi au umplut fiecare colţ al pieţei până la ora 10.00 dimineaţa. Îngrijoraţi de conflictul din judeţul Luhuo, ei au început să protesteze şi să strige lozinci, cum ar fi: "Trăiască Dalai Lama" şi "Imigranţii chinezi să părăsească Tibetul." Iar unii purtau un banner pe care scria: "Ne opunem politicilor guvernului chinez pentru Tibet."
Potrivit RFA, poliţia chineză şi trupe înarmate s-au grăbit la faţa locului, au blocat intrările în piaţă, au tras cu gaze lacrimogene în mulţime şi apoi au deschis focul, rănind 30 de persoane.
Pe 25 ianuarie, agenţia oficială de ştiri Xinhua a difuzat o relatare despre conflictul din Seda. Potrivit relatării Xinhua, poliţia a tras în legitimă apărare.
În acelaşi timp cu relatarea despre crimele tibetanilor, a apărut un articol care sugerează scepticism în rândul poporului chinez faţă de cel puţin un aspect al politicii regimului comunist faţă de Tibet.
Agenţia de ştiri Zhongxin a raportat reacţiile unei campanii a PCC de a se promova în rândul tibetanilor, prin trimiterea de steaguri şi imagini ale liderilor PCC în sate, la familii şi temple. S-a relatat că au fost livrate peste 1 milion de steaguri şi portrete de lideri. Un sondaj realizat pe site-ul chinezesc QQ, cu 15.762 de respondenţi, a relevat că 62% s-au simţit "furioşi" şi 21% "distraţi" de campanie.
Şaisprezece tibetani din provincia Sichuan s-au autojertfit în cursul anului trecut, în semn de protest faţă de conducerea regimului chinez.
chinareports@epochtimes.com