Mesajul lui Van Rompuy către Marea Britanie: ieşirea din UE "nu vine pe gratis"

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, l-a avertizat joi pe premierul David Cameron că ieşirea din Uniunea Europeană ar putea costa mult Marea Britanie şi că ceilalţi lideri ai blocului nu vor să renegocieze tratatele fondatoare ale Europei.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.03.2013

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, l-a avertizat joi pe premierul David Cameron că ieşirea din Uniunea Europeană ar putea costa mult Marea Britanie şi că ceilalţi lideri ai blocului nu vor să renegocieze tratatele fondatoare ale Europei.

Van Rompuy a declarat că Marea Britanie a avut şansa de a juca un rol de lider în construirea economiei europene, acum că zona euro are instrumentele economice pentru a ieşi din cea mai gravă criză din istoria sa.

Dar Van Rompuy a introdus în discursul său din districtul financiar al Londrei şi un avertisment clar pentru Cameron: Europa nu va sprijini nicio încercare a Marii Britanii de a câştiga un statut de membru a-la-carte, alegând ce norme ale Uniunii Europene va respecta şi ce norme nu respinge.

"Ieşirea din grup, cum promovează câteva persoane, este posibilă din punct de vedere legal", a spus el. "Avem o 'clauză de ieşire'."

"Dar nu este doar o chestiune de a ieşi. Ar fi o situaţie mai complicată şi nepractică din punct de vedere politic şi legal. Gândiţi-vă la un divorţ după 40 de ani de căsătorie".

"Plecarea este un act voit şi perfect legitim, dar nu vine pe gratis", a spus el într-un discurs către bancherii şi politicienii din Guildhall - o instituţie de 800 de ani care este un simbol al puterii negustorilor britanici din Londra.

Cameron a promis că va încerca să scoată o parte din puterile ţării de sub controlul UE şi să pună orice nouă înţelegere în faţa alegătorilor - într-un referendum privind rămânerea sau ieşirea din UE - până la sfârşitul anului 2017, sporind temerile că Marea Britanie ar putea părăsi grupul căruia i s-a alăturat acum 40 de ani, în 1973.

Cameron, un conservator care spune că vrea ca Marea Britanie să rămână în interiorul celui mai mare bloc economic din lume, a avertizat într-un discurs din 23 ianuarie că publicul european este deziluzionat de UE şi că Marea Britanie avea nevoie de o nouă înţelegere.

Adversarii britanici ai Uniunii Europene susţin că proiectul este sortit eşecului, că acesta a fost impus populaţiilor europene de o elită arogantă şi că Marea Britanie ar trebui să încerce să părăsească grupul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor