Mesajul celor 10 ambasade către Olanda: Cetăţenii noştri nu iau locurile de muncă olandezilor!

Ambasada României la Haga, alături de alte nouă misiuni diplomatice din state membre UE acreditate în Olanda, au transmis marţi o "Scrisoare deschisă adresată societăţii şi liderilor politici din Olanda", exprimându-şi preocuparea faţă de site-ul discriminator lansat de Partidul pentru Libertate.
Epoch Times România
14.02.2012

Ambasada României la Haga, alături de alte nouă misiuni diplomatice din state membre UE acreditate în Olanda, au transmis marţi o "Scrisoare deschisă adresată societăţii şi liderilor politici din Olanda", exprimându-şi preocuparea faţă de site-ul discriminator lansat de Partidul pentru Libertate.

"Noi, şefii misiunilor din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia în Regatul Ţărilor de Jos dorim să ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu lansarea site-ului Meldpunt Midden on Oost Europeanen, unde se pot posta plângeri împotriva cetăţenilor din ţările Europei Centrale şi de Est care trăiesc şi muncesc în Olanda. Lansarea site-ului, chiar dacă este doar iniţiativa unui partid, nu contribuie la un dialog de substanţă, bazat pe fapte, referitor la situaţia cetăţenilor europeni care lucrează în Olanda. Mai degrabă încurajează percepţia negativă a unui anume grup din societatea olandeză faţă de cetăţenii europeni – o percepţie care nu se sprijină pe fapte. În plus, accentul pus pe un anumit grup de cetăţeni care trăiesc în Olanda este în mod clar discrimatoriu", se arată în scrisoarea comună a celor 10 diplomaţi.

Din partea ambasadei României, scrisoarea a fost semnată de însărcinatul cu afaceri Andrei Haţeganu, întrucât România nu are momentan ambasador la post în Olanda. Urmează ca preşedintele Traian Băsescu să semneze decretul de numire a lui Ireny Comaroschi în funcţia de ambasador în Regatul Ţărilor de Jos. Călin Fabian şi-a încheiat anul trecut mandatul de ambasador în Olanda, iar la 29 noiembrie 2011, Ireny Comaroschi a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru postul de ambasador în Olanda.

"Statisticile arată fără dubiu că cetăţenii noştri contribuie în mod semnificativ la creşterea economiei olandeze şi la bugetul olandez. Adevărul este că cetăţenii noştri nu iau locurile de muncă ale olandezilor. S-a dovedit, fără urmă de îndoială, că mobilitatea forţei de muncă a fost în general benefică pentru Olanda. În acest context, salutăm declaraţia fermă a preşedintelui Confederaţiei Industriei şi Angajatorilor din Olanda (VNO-NCW), domnul Bernard Wientjes. Credem că este important să reamintim că libertatea de mişcare pe piaţa muncii este unul dintre pilonii Uniunii Europene şi este legată în mod intrinsec de libertatea de mişcare a bunurilor, a serviciilor şi a capitalului – de pe urma cărora Olanda a profitat în calitate de membru al Uniunii Europene lărgite", mai scriu cei zece diplomaţi din Europa Centrală şi de Est.

"Autorităţile din ţările noastre, precum şi ambasadelor noastre, cooperează cu autorităţile olandeze pentru a identifica în mod corect cauzele unor provocări legate de migraţia forţei de muncă, pentru a genera soluţii şi pentru a le aplica. Site-ul în cauză nu promovează dialogul în ceea ce priveşte găsirea unor soluţii şi promovarea cooperării necesare pentru implementarea acestor soluţii şi nici nu identifică originea unor provocări asociate cu libera mişcare a muncitorilor", se arată în mesajul comun, pus la dispoziţia presei de Ministerul român de Externe.

"Timp de decenii, Regatul Ţărilor de Jos şi societatea olandeză au fost percepute în ţările noastre ca exemple perfecte pentru valori precum libertatea, deschiderea şi toleranţa. Credem că Olanda trebuie să îşi menţină această imagine şi solicităm societăţii olandeze şi liderilor politici să se distanţeze de această iniţiativă regretabilă", conchid cei zece diplomaţi.

Site-ul controversat, lansat miercuri de partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia. "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", proclamă website-ul.

Pagina web este ilustrată cu titluri din ziare precum "N-ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce?" sau "Est-europenii generează tot mai multă criminalitate".

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a reacţionat, vineri seara, în chestiunea site-ului PVV, spunând că reprezintă un "apel deschis la intoleranţă". Site-ul a fost lansat miercuri, iar vineri, la briefingul obişnuit de presă, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene declarase că CE a luat notă, din relatările de presă, despre existenţa acestui site şi a promis că va examina informaţiile.

Site-ul lansat de PVV "este complet împotriva principiilor europene", a arătat comisarul Reding într-un comunicat. "În Europa, noi sprijinim liberatatea. Susţinem ideea unui continent deschis, unde cetăţenii pot merge, munci şi studia unde doresc ei.(...) Ne rezolvăm problemele dovedind mai multă solidaritate, nu denunţându-ne concetăţenii", a declarat ea.

"Europa riscă să ajungă la saturaţie", a declarat Geert Wilders, în reacţie la comunicatul lui Reding. "Am înregistrat peste 32.000 de plângeri. Site-ul e un succes", a afirmat el.

După popularii europeni, liberalii europeni au condamnat şi ei, marţi, iniţiativa partidului olandez de extremă-dreapta PVV de lansare a acestui site.

Guy Verhofstadt, preşedintelui grupului ALDE din Parlamentul European, şi liderii delegaţiilor partidelor olandeze VVD şi D66 au dat publicităţii o declaraţie comună în acest sens.

Cu toate acestea, premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat luni să comenteze lansarea site-ului, spunând că nu are nicio legătură cu guvernul. Totuşi, presiunea politică, inclusiv internă, se intensifică asupra premierului, pentru a se distanţa de site.

PVV susţine cabinetul minoritar din Olanda pentru impunerea iniţiativelor economice, în schimbul unor legi mai dure privind imigraţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor