Mesajele spam s-au infiltrat şi în telefoanele mobile

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Valentina Stratulat
11.04.2012

Mesajele spam s-au infiltrat deja şi în telefoanele mobile, după ce au reuşit să cucerească serviciile de e-mail şi de poştă electronică, scriu jurnaliştii de la The New York Times.

În SUA, consumatorii au primit în 2011 aproximativ 4,5 miliarde de spam-uri, o cifră dublă faţă de anul 2009, când se înregistrau 2,2 miliarde, susţin cei de la Ferris Research, o firmă de cercetare ce se ocupă cu monitorizarea mesajelor nesolicitate.

Potrivit Ferris Research, peste 250 de milioane de mesaje spam au fost trimise pe telefoanele mobile.

Trimiterea de mesaje nedorite reprezintă o acţiune ilegală ce încalcă două legi federale americane.

Avocatul Christine Todaro de la Comisia Federală de Comerţ, care solicită ajutorul instanţelor de judecată, a declarat chiar că "mesajele text nesolicitate reprezintă o problemă globală".

Deşi cifra nu este la fel de mare precum cele trimise pe e-mail, cercetătorii susţin că această situaţie reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare şi poate produce daune semnificative. Acest lucru este posibil deoarece cei care trimit mesaje nesolicitate pe telefoanele mobile nu sunt nevoiţi să se adapteze vreunei platforme sociale sau unei anumite tehnologii înalte.

"Este foarte dificil de urmărit cine trimite spamul. Noi îi încurajăm pe consumatori să depună plângeri, astfel încât să îi putem depista pe cei care fac acest lucru", susţine Christine Todaro.

Mai mult, potrivit experţilor, mesajele nesolicitate sunt majoritatea foarte subtile. Cu o singură apăsare pe ecran, utilizatorii de smartphone-uri riscă să semneze falsuri ce sunt imposibil de anulat.

Aceştia pot ceda informaţii personale, cum ar fi adresa sau istoria tranzacţiilor-ce pot fi vândute pentru piaţa de marketing digitală sau pentru spargerea conturilor bancare, în schimbul ofertei de a primi un card cadou Walmart sau un iphone gratuit.

Chiar dacă răspundeţi la mesaje cu "Nu" sau cu "Stop" - metodele obişnuite pentru dezabonare -, acest lucru nu va face decât să le confirme celor care trimit mesajele că aveţi un număr pe care îl folosiţi şi că acest număr poate fi vândut.

Precizăm că luna trecută, în industria telefoanelor mobile a apărut un producător de programe antispam, Cloudmark, un serviciu ce le permite utilizatorilor să trimită la "7726" mesajele nesolicitate, ca mai apoi firma să blocheze numerele care trimit aceste mesaje nedorite.

În SUA, marile companii de telecomunicaţii oferă clienţilor posibilitatea de a semnala numerele care trimit mesaje nesolicitate, iar după aceea să blocheze aceste numere.

În acelaşi timp, experţii susţin că spam-ul pe reţelele de socializare şi pe chat reprezintă o problemă mult mai mare decât cel de pe telefoanele mobile. Însă tehnologiile de filtrare devin din ce în ce mai sofisticate.

Numai din luna octombrie a anului trecut, reţeaua de socializare Facebook a declarat că a blocat peste 220 de milioane de linkuri care conţin viruşi dintr-un total de un trilion de linkuri accesate pe site într-o zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor