Mesaj ferm de la Guvern: Parlamentul să indice sursele de finanţare pentru indemnizaţiile mamelor

În ciuda obiecţiilor exprimate de Guvern, Parlamentul a dat undă verde proiectului de lege prin care se măresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi se elimină plafonul de 3400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât.
Dan Suciu (www.gov.ro)
Andrei Pricopie
30.03.2016

Guvernul Cioloş aşteaptă ca Parlamentul să spună clar care sunt sursele de finanţare pentru majorarea plafonului indemnizaţiilor pentru mame, aşa cum prevede Constituţia, a subliniat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, relatează Mediafax.

Întrebat dacă Executivul intenţionează să conteste la Curtea Constituţională majorarea plafonului indemnizaţiilor pentru mame, purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria a replicat:

"Evident că această condiţionalitate de a preciza veniturile pe care se bazează această iniţiativă este una nenegociabilă, este o necesitate pe care Constituţia o cere. Este important de spus faptul că Guvernul consideră că această iniţiativă de a sprijini natalitatea este una de maxim interes în România şi Guvernul la rândul său se gândeşte la o serie de programe pentru că acest proces nu poate fi susţinut doar printr-o iniţiativă unică, punctuală.(...).

În privinţa acestei legi, evident că toată discuţia se pune în găsirea surselor de finanţare. Aşteptăm precizări în legătură cu aceste surse de finanţare pentru că este datoria celor care fac acest proiect de lege să vină cu surse de finanţare pentru că suntem într-un cadru bugetar extrem de strâns".

În context, oficialul a atras atenţia că deficitul de anul acesta este 2,95% şi a fost aprobat de Parlament. "Orice discuţie care duce la modificarea deficitului bugetar trebuie să aibă aceeaşi susţinere şi din partea Parlamentului României. Dacă Parlamentul României va găsi surse de finanţare suntem extrem de deschişi la o discuţie de oportunitate pe această temă".

Limitele bugetare sunt "foarte înguste" astfel că Guvernul are obligativitatea legală şi principială să le respecte, a mai subliniat Dan Suciu.

"Suntem extrem de deschişi să avem o discuţie constructivă în găsirea eventualelor surse de finanţare, dar de asemenea suntem preocupaţi să păstrăm deficitul pe care Parlamentul României ni l-a impus, la solicitarea noastră, evident, a fost de acord cu această limită de deficit", a precizat Dan Suciu, adăugând că Executivul aşteaptă ca tot cadrul legislativ să fie definitivat de Parlament, iar dacă nu va fi definitivat, poate avea loc o discuţie Guvern-Parlament în momentul rectificării bugetare, în a doua jumătate a anului, dar numai în limita deficitului.

"Legea înţeleg că va intra în vigoare de la 1 iulie. În această perioadă de timp oricum nu putem face nimic, suntem constrânşi din perspectivă financiară de cadrul de reglementare pe care-l avem", a continuat oficialul.

Potrivit acestuia, banii angajaţi de Guvernul României sunt în direcţia prevăzută de bugetul de stat şi orice depăşire "iese din cadrul legal".

Proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani a fost adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Decizia vine în ciuda faptului că Executivul a avut obiecţii legate de eliminarea plafonului, precizând că Parlamentul ar trebui să indice sursa de finanţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor