Merkel, despre pandemia virusului Wuhan: "Suntem încă la început"

Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)
A.P.
23.04.2020

Cancelarul Angela Merkel a cerut, joi, germanilor să manifeste rezistenţă şi disciplină pentru a trece prin pandemia de virus Wuhan care ar fi „încă la început” şi a solicitat un buget mai mare Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea economică a ţărilor blocului.

Merkel este îngrijorată de faptul că germanii îşi relaxează eforturile de distanţare socială după ce guvernele federale şi regionale au convenit să redeschidă câteva magazine în această săptămână.

Germania are cel de-al cincilea număr mare de infecţii cu virus Wuhan fiind în urma Statelor Unite, Spaniei, Italiei şi Franţei. Germania a reuşit, însă, să menţină scăzut numărul deceselor cu ajutorul unui program masiv de testare timpurie şi extinsă.

Germania a raportat 148.046 cazuri de coronavirus confirmate, cu 5.094 de decese, dar ultimele statistici au arătat că numărul celor recuperaţi este mai mare decât al infecţiilor.

„Tocmai pentru că statisticile dau naştere speranţelor, mă simt obligată să spun că acest rezultat provizoriu este fragil. Suntem pe gheaţă subţire, pe cea mai subţire gheaţă”, a declarat Merkel pentru camera inferioară a parlamentului din Bundestag.

„Suntem încă departe de liman”, a spus ea. „Nu suntem în faza finală a pandemiei, ci încă la început.”

Ridicarea treptată a restricţiilor din Germania prevede ca regulile de distanţare socială să rămână în vigoare până la 3 mai. Şcolile vor începe să se deschidă începând cu 4 mai, cu prioritate pentru studenţii din anul final. Saloanele de coafură şi frizeriile se pot redeschide tot atunci.

Merkel şi liderii de stat se vor întâlni din nou pe 30 aprilie pentru a examina modul în care vor proceda după 3 mai.

Focus Online, o revistă de ştiri online, a raportat că trei landuri - Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia şi Baden-Württemberg - vor să impulsioneze slăbirea restricţiilor la restaurante, hoteluri şi magazine de retail.

Merkel şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că unele landuri au fost „foarte grăbite, ca să nu spunem prea grăbite”, în a adopta relaxarea restricţiilor.

Christian Drosten, virolog de top al Spitalului Charite din Berlin, citat de Reuters, a declarat, miercuri, că testarea pe scară largă a ajutat Germania în perioada de criză. Dar, despre uşurarea restricţiilor de mişcare, expertul a spus: „Regret să văd că, probabil, suntem pe cale să pierdem acest avantaj.”

Restricţiile de mişcare au prăbuşit economiile ţărilor europene, Germania fiind într-o recesiune severă, potrivit Băncii Centrale, Bundesbank.

Guvernul federal a răspuns cu măsuri, inclusiv un pachet de stimulare de 750 de miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor