Saudiţii oferă trupe terestre în conflictul sirian, dacă SUA îi va susţine

Un general saudit a declarat că ţara sa va trimite soldaţi să lupte în Siria dacă aceştia ar face parte dintr-o coaliţie internaţională. Până acum, peste 260.000 de oameni au fost ucişi în conflictul sirian şi milioane au fost forţaţi să devină refugiaţi.
Avion de luptă Panavia Tornado al Forţei Aeriene Regale Saudite.
Avion de luptă Panavia Tornado al Forţei Aeriene Regale Saudite. (Captură Foto)

Arabia Saudită doreşte să trimită trupe terestre pentru a lupta în Siria, cu condiţia ca aceştia să dispună de sprijinul coaliţiei conduse de SUA, a declarat joi generalul de brigadă Ahmed Asiri, care este de asemenea purtător de cuvânt al coaliţiei arabe conduse de saudiţii care luptă în Yemen.

“Regatul este pregătit să participe în orice operaţiune terestră pe care coaliţia [împotriva grupului jihadist Statul Islamic] ar fi de acord să o desfăşoare în Siria”, a mai precizat generalul pentru postul de televiziune saudit al-Arabiya TV.

Generalul a susţinut că Arabia Saudită a fost un membru activ al coaliţiei care luptă împotriva Statului Islamic în Siria începând cu 2014, adăugând că piloţii săi au zburat în aproape 200 de misiuni aeriene.

Doar puterea aeriană nu va fi suficientă pentru a câştiga lupta împotriva jihadiştilor, a precizat Asiri.

“Dacă ar exista un consens din partea conducerii coaliţiei [conduse de SUA], Regatul ar dori să participe la aceste eforturi deoarece considerăm că operaţiunile aeriene nu sunt soluţia ideală şi că trebuie să existe o combinaţie de operaţiuni aeriene şi terestre”, a menţionat generalul saudit.

Reacţii în Washington

Făcând referire la comentariile generalului saudit, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a declarat că, în principiu, SUA acceptă orice suport militar din partea aliaţilor săi în lupta împotriva Statului Islamic, arată Deutsche Welle.

Dar fără să vadă propunerea saudiţilor, Kirby a adăugat: “Nu aş dori să comentez în mod specific această propunere cât timp nu am avut şansa să o evaluez”.

Totuşi, acea evaluare va avea loc curând, în condiţiile în care SUA se pregătesc să convoace în această lună la Bruxelles o întâlnire a miniştrilor de apărare din statele aliate care luptă împotriva jihadiştilor.

Războiul civil sirian, la care participă o gamă variată de forţe rivale, a provocat în aproape 5 ani, moartea a peste 260.000 de persoane, în timp ce alte 10 milioane au fost forţate să devină refugiaţi şi să îşi părăsească locuinţele.

Ultima rundă a discuţiilor pentru pacea siriană intermediate de ONU au fost amânate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe