Merkel avertizează Marea Britanie împotriva unei ieşiri din Uniunea Europeană

Angela Merkel a avertizat Marea Britanie să nu întoarcă spatele Europei şi a cerut prim-ministrului David Cameron să lucreze împreună cu ea pentru a evita un impas în discuţiile privind bugetul Uniunii Europene din cursul acestei luni.
Premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel, 7 noiembrie 2012 în Downning Street, Londra, la conferinţa comună de presă (Dan Kitwood-WPA Pool / Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2012

Angela Merkel a avertizat miercuri Marea Britanie să nu întoarcă spatele Europei şi a cerut prim-ministrului David Cameron să lucreze împreună cu ea pentru a evita un impas în discuţiile privind bugetul Uniunii Europene din cursul acestei luni, potrivit unui raport Reuters.

Liderii s-au întâlnit la Londra în încercarea de a atenua diferenţele privind un buget UE în valoare de 1000 de miliarde de euro, care ameninţă să blocheze un acord şi alimentează temerile că Londra se îndepărtează de Uniunea celor 27 de naţiuni.

Descriind planurile de creştere ale bugetului UE drept "ridicole", Cameron a ameninţat că se va opune oricărei înţelegeri despre care crede că nu este în interesul Marii Britanii şi va insista pentru o îngheţare în termeni reali.

Cu toate acestea, oficialii germani sunt exasperaţi de ceea ce percep ca alunecarea Londrei spre marginile Europei, un sentiment consolidat săptămâna trecută, după ce parlamentul britanic a votat cererea pentru o reducere în termeni reali a bugetului UE.

Înainte de întâlnirea cu Cameron, cancelarul german a declarat pentru Parlamentul European că nu îşi poate imagina o Europa fără Marea Britanie, cea de-a şasea economie ca mărime din lume, care se bazează pe UE pentru jumătate din comerţul său.

"Eu cred că poţi fi foarte fericit pe o insulă, dar să fii singur în această lume nu te face mai fericit", a declarat Merkel, după ce politicianul britanic Nigel Farage, lider al Partidului anti-european Independenţa Marii Britanii, i-a cerut să-i spună lui Cameron că Marea Britanie ar trebui să iasă din UE.

Cameron, care vrea să rămână în bloc în condiţii renegociate, susţine că UE trebuie să strângă cureaua într-un moment în care criza datoriilor din zona euro se agravează şi multe ţări se confruntă cu austeritate şi bugete tot mai austere.

Ameninţarea lui Cameron de a bloca un acord ar putea întârzia o creştere a finanţării pentru cele mai sărace state membre est-europene şi izola Marea Britanie de naţiunile UE nemulţumite. El a înfuriat deja unele state pentru că a vorbit despre integrarea mai strânsă a zonei euro ca de o şansă de a repatria unele puteri din mâna Bruxelles-ului.

Franţa şi Danemarca au ameninţat şi ele că vor bloca un acord de buget pentru a-şi proteja propriile interese, subliniind cursul plin de obstacole cu care se confruntă liderii UE.

Germania este cel mai mare contribuitor net la acest buget, în timp ce Marea Britanie, care primeşte o reducere anuală a plăţilor sale, este cel de-al patrulea plătitor net ca mărime, după Franţa şi Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor