Duelul Monti-Berlusconi şi cele zece zile care vor putea schimba politica italiană (presa italiană)

Politica internă italiană, decizia lui Silvio Berlusconi de a candida din nou, pentru a şasea oară, la alegerile parlamentare din Italia, programate în luna februarie 2013, anunţata demisie a actualului premier Mario Monti şi reacţiile de îngrijorare ale tuturor formaţiunilor politice italiene pentru modul în care vor reacţiona pieţele financiare mondiale la aceste schimbări, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Silvio Berlusconi şi actualul premier italian, Mario Monti. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.12.2012

Politica internă italiană, decizia lui Silvio Berlusconi de a candida din nou, pentru a şasea oară, la alegerile parlamentare din Italia, programate în luna februarie 2013, anunţata demisie a actualului premier Mario Monti şi reacţiile de îngrijorare ale tuturor formaţiunilor politice italiene pentru modul în care vor reacţiona pieţele financiare mondiale la aceste schimbări, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Monti este îngrijorat că se vor putea irosi sacrificiile făcute de italieni în ultimul an', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, marţi, în cursul reuniunii Consiliului de miniştri, diferiţi membri ai executivului i-au cerut lui Mario Monti să candideze la viitoarele alegeri parlamentare, care se vor desfăşura pe 17 sau 24 februarie. Decizia definitivă, în ceea ce priveşte data alegerilor, va fi luată de ministrul de interne, Annamaria Cancellieri, în funcţie de data la care Monti va demisiona, după aprobarea legii de stabilitate bugetară.

Monti este satisfăcut, la nivel personal, de declaraţiile de stimă primite marţi din partea multor lideri europeni, dar nu îşi ascunde îngrijorarea şi se teme că actuala situaţie din Italia va putea compromite sacrificiile impuse în ultimele 13 luni italienilor, cu scopul de a salva ţara de grava criză economică. La Palatul Chigi de la Roma, sediul guvernului italian, s-a desfăşurat marţi un Consiliu de miniştri, primul după ce Monti a anunţat că va demisiona, în care toţi miniştrii au trasat un bilanţ al activităţii lor şi, probabil, ultimul al acestui executiv format din tehnocraţi, relatează principalul cotidian roman.

După declaraţiile de marţi, în care Berlusconi a atacat guvernul Monti şi politica europeană a Germaniei, iar Monti a răspuns că Italia trebuie să se ferească de populism şi de demagogie, se pare că s-a deschis un 'dialog la distanţă' între cei doi, fostul premier şi actualul şef al executivului de la Roma, care seamănă foarte mult cu un 'duel electoral', iar mulţi italieni speră că, în cele din urmă, Mario Monti va lua decizia de a candida la viitoarele alegeri legislative. Monti este convins că, în noiembrie 2011, a 'moştenit' de la fostul premier, Silvio Berlusconi, o ţară care se afla în pragul falimentului economic şi financiar şi că a depus mari eforturi şi o mare energie pentru a readuce Italia într-o poziţie de 'ţară protagonistă' la nivel european, opinează La Repubblica.

Între timp, continuă haosul în rândul partidului de centru-dreapta fondat de Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), unde mulţi exponenţi de vază şi-au anunţat intenţia de a părăsi formaţiunea politică, fiind în total dezacord cu intenţia fostului premier de a baza campania sa electorală pe atacuri 'sub centură' împotriva lui Monti şi a Germaniei. Printre aceştia, fostul ministru italian de externe, Franco Frattini, şi Mario Mauro, liderul deputaţilor PdL la Parlamentul European, care au declarat că, şi în numele Partidului Popular European (PPE), din care PdL face parte, nu îşi pot imagina să facă o campanie electorală împotriva Germaniei şi a Europei, potrivit La Repubblica.

'Criza politică din Italia: Duel electoral Monti-Berlusconi', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că actualul haos care domneşte în cadrul PdL favorizează o victorie electorală a Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), al cărui lider, Pierluigi Bersani, creditat cu circa 35% din intenţiile de vot ale italienilor (faţă de circa 16% pe care l-ar putea obţine PdL), a declarat marţi că, în cazul unei victorii, PD va continua reformele structurale începute de Monti, la care va adăuga numeroase măsuri în vederea creşterii economice a ţării. 'Italia are nevoie de rigoare şi de austeritate, dar şi de locuri de muncă şi de echitate socială', a spus Bersani, care l-a invitat pe Monti să nu răspundă la 'prostiile populiste ale lui Berlusconi'. În cursul unui interviu acordat marţi seară postului public de televiziune Rai Unu, liderul PD a spus: 'În ceea ce priveşte tema morală, Monti este susţinut de majoritatea italienilor, care sunt împotriva populismului lui Berlusconi şi al Ligii Nordului'.

'Lista Monti: Zece zile pentru un posibil 'big bang' al politicii italiene', titrează La Stampa din Torino, care scrie că pe data de 21 decembrie profesorul de economie Mario Monti va anunţa care va fi viitorul său şi dacă are intenţia să candideze. Vor fi zece zile lungi pentru politica italiană, zile 'pline de tensiune', care anunţă o campanie electorală dură. Dacă Monti va decide să participe la viitoarele alegeri parlamentare cu o proprie listă electorală, acest lucru va avea efectul unui adevărat 'big bang' asupra politicii italiene. O eventuală 'Listă Monti' ar pune în dificultate în primul rând Partidul Democrat, iar Bersani va avea un adversar redutabil şi de prestigiu în plus. Următoarele zece zile vor fi fundamentale şi vor avea o importanţă fără precedent în politica italiană din ultimii 20 de ani, conchide publicaţia menţionată.

'Se întoarce dinozaurul', titrează săptămânalul catolic Famiglia Cristiana, care publică un articol în care scrie că 'dinozaurul Berlusconi' a provocat haos în Italia, demonstrând 'o nebunie lucidă' care riscă să irosească sacrificiile făcute în ultimul an de toate familiile italiene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor