Membru CEC: Până în prezent niciun primar din Moldova nu a fost revocat prin referendum
alte articole
Potrivit Codului Electoral, pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcţia de primar general al municipiului Chişinău, la referendumul de duminică 19 noiembrie 2017 ar trebui să se prezinte circa 212 mii de alegători dintre care aproximativ 164 mii să voteze „pentru”, a explicat membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.
„Susţineţi revocarea din funcţie a primarului Dorin Chirtoacă? Răspuns „pro” şi „contra”, aceasta va fi întrebarea de pe buletinele de vot pentru referendumul de duminică, a menţionat şeful Comisiei responsabile de crearea circumscripţiilor electorale în baza cărora moldovenii vor vota la următoarele parlamentare, Iurie Ciocan, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.
Acesta a mai specificat că referendumul poate fi calificat valabil doar dacă la votare se prezintă cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale de bază, aproximativ 640 mii de alegători. Astfel, cel puţin 212 mii de cetăţeni cu drept de vot ar trebui să iasă duminică la votare pentru că acest referendum să fie calificat valabil. Însă, „ca primarul să fie revocat din funcţie, pentru revocare trebuie să voteze cel puţin acelaşi număr de alegători care au votat pentru alegerea acestuia în funcţie, circa 164 mii de alegători”, a mărturisit Ciocan.
Membrul CEC a mai afirmat că acest referendum costă aproximativ 9 milioane de lei, banii fiind distribuiţi pentru organizarea alegerilor, angajarea funcţionarilor electorali, tipărirea buletinelor de vot. De menţionat ar fi faptul că până în prezent în Republica Moldova nu a fost revocat niciun primar prin referendum, din numărul de 14-15 referendumuri în acest sens.
Iurie Ciocan a mai specificat că „participanţi la referendum, competitori în cadrul unui referendum sunt partidele politice”. În acest context, membrul CEC a explicat că nu vede ieşit din comun faptul că lui Dorin Chirtoacă nu i s-a permis să participe în campania electorală privind referendumul de demitere a sa. Acesta a maai arătat că Dorin Chirtoacă ar fi putut fi înscris în cursa electorală doar dacă era candidat independent, însă odată ce a fost ales în calitate de primar ca reprezentat al unui partid, acest lucru nu mai este posibil.