Melenchon îşi sfătuieşte susţinătorii să voteze împotriva lui Sarkozy în 6 mai
alte articole
Candidatul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon, clasat pe a patra poziţie în primul tur al alegerilor prezidenţiale, îşi îndeamnă susţinătorii să se prezinte la urne în 6 mai, la al doilea tur, pentru a vota împotriva lui Nicolas Sarkozy.
Melenchon este primul dintre candidaţii la preşedinţie care rosteşte un discurs după închiderea urnelor.
El le-a cerut susţinătorilor săi, reuniţi în piaţa Stalingrad din Paris, să se mobilizeze pentru scrutinul ce va avea loc peste două săptămâni, astfel încât Sarkozy să nu câştige un nou mandat la Elysee.
Candidatul Frontului de Stânga nu a rostit, însă, nicio clipă numele socialistului Francois Hollande, care ar fi câştigat primul tur de scrutin, potrivit primelor rezultate oficiale şi exit-pollurilor.
Melenchon ar fi primit12% din voturi, potrivit primelor rezultate.
Militant socialist de decenii, Melenchon pare bine plasat pentru a prelua conducerea stângii radicale şi a candidat în numele unei coaliţii de stânga susţinute de comunişti, numită Frontul de Stânga.
După o carieră în Partidul Socialist, care l-a propulsat în funcţia de ministru în timpul mandatului Lionel Jospin, el a demisionat în 2008, pentru a forma Frontul de Stânga, inspirat de mişcările de stânga din America Latină, dar şi de istoria radicalismului în Franţa.
El pledează pentru o "revoluţie a cetăţenilor", ce presupune descentralizarea puterii şi naţionalizarea industriei, într-o "a Şasea Republică".
La un moment dat apărător al federalismului european, singurul europarlamentar al Partidului de Stânga consideră că UE a fost ruinată de "liberalismul economic".
El are o reputaţie pentru bruscheţe, descriindu-l în decembrie 2010 pe Dominique Strauss-Kahn drept "imbecil", precum şi pentru reticenţa faţă de jurnalişti, preferând blogurile pentru a-şi exprima părerile.
Criticii îl descriu drept un "Jean-Marie Le Pen al stângii".
El consideră că "imigraţia nu este o problemă", pledează pentru respectarea strictă a secularismului şi pentru menţinerea euro, dar cere o revizuire a priorităţilor UE şi un control strict al BCE.