Mediul de afaceri, lovit de "Taxa de solidaritate"

Deşi iniţial a dat impresia că renunţă la demers, Guvernul Tudose urmează totuşi să introducă "taxa de solidaritate" de 2% aplicabilă fondului de salarii. "Este o găselniţă disperată", au reacţionat liberalii, care îl acuză pe ministrul de Finanţe că manipulează "la nivel de grădiniţă".
Ionuţ Mişa (cetateanul.net)
Andrei Pricopie
19.10.2017

Angajatorii vor trebuie să plătească 2% din fondul de salarii începând de la 1 ianuarie 2018, cea mai mare parte din banii obţinuţi - mai exact 90% - urmând să intre la bugetul de stat, a anunţat joi, în cadrul unei declaraţii de presă, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

"2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanţări pentru partea de sănătate şi pentru partea de asigurări sociale. Vor fi aceste două componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinaţii în funcţie de solicitările bugetare şi 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaţilor care se vor confrunta cu situaţii deosebite în caz că angajatorul intră în insolvenţă şi nu le achită obligaţiile", a explicat Mişa, citat de Agerpres.

Ministrul Finanţelor pretinde că e mai bine să rămână şi în sarcina angajatorului plata unor contribuţii, nu doar a angajatului.

"Cei din sindicate au atras atenţia asupra acestui risc. Va fi aplicat din 1 ianuarie 2018. Este deja în circuitul de avizare. Denumirea va fi de contribuţie. Scad contribuţiile, cheltuielile angajatorului scad. Nu este afectat prin acest mod de calcul şi această repartizare. Se face o repartizare atât la nivelul angajatului, a contribuţiilor, trecând în sarcina lui, cât şi una în sarcina angajatorului, dar ele scad în continuare pe total", a precizat Mişa.

Potrivit ministrului de Finanţe, taxa de 2% se va aplica tuturor contribuabililor persoane fizice şi juridice care au calitatea de angajator, atât la stat cât şi la privat.

"Astăzi, dacă ne referim la procentul care merge la Fondul de garantare al salariaţilor pentru a garanta ca în situaţia în care intră în insolvenţă să le fie plătite contribuţiile, acesta este de 0,25%. În viitor va deveni 0,2%", a adăugat Mişa.

Mişa, acuzat de PNL că manipulează "la nivel de grădiniţă"

"Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, scos la înaintare de Liviu Dragnea pentru a da veştile proaste, este incapabil să realizeze nivelul enormităţilor pe care le enunţă. Presupusa "taxă de solidaritate" despre care vorbeşte ministrul de Finanţe - şi despre care susţine că ar fi impusă de o directivă europeană - este deja reglementată din 2006. Este fals ceea ce încearcă să inducă în opinia publică Ionuţ Mişa, anume faptul că reglementările europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%.

Legislaţia în vigoare prevede această taxă, care se numeşte contribuţie pentru "fondul de creanţe salariale", la nivelul de 0,25%. Creşterea acestei contribuţii este "găselniţa" Guvernului Tudose pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei, aflată în impas. Această taxă garantează că angajatorii nu vor creşte salariul brut pentru a menţine salariul net la nivelul actual, întrucât ar însemna să aibă cheltuieli suplimentare cu salariile faţă de acest moment.

În plus, măsura ia din banii angajatorilor care ar fi putut fi folosiţi pentru măriri de salarii sau prime în sectorul privat, de la care pot să-şi ia gândul angajaţii. În sectorul bugetar efectul va fi acela de a reduce disponibilităţile pe care le are Guvernul în a mări salarii în viitor, care se adaugă măsurii mutării contribuţiilor menită să topească majorările promise de PSD-ALDE. Această taxă continuă filosofia aberantă prin care statul creşte salariile angajaţilor de la stat ca să aducă venituri suplimentare la buget. Aceste 10 luni de zile au arătat că este o strategie care duce doar la dezastru şi haos atât în sectorul bugetar, cât şi în restul economiei", au transmis liberalii prin vocea lui Florin Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor