Meditaţia poate preveni afecţiunile psihice, sugerează un studiu

Meditatorii experimentaţi sunt capabili să îşi oprească zonele creierului asociate cu visarea cu ochii deschişi, anxietatea şi anumite tulburări psihiatrice, cum ar fi autismul şi schizofrenia, potrivit unui nou studiu american.
Zonele colorate în albastru arată părţile cu activitate scăzută în cazul celor care meditează (Yale University)
Mimi Nguyen Ly
25.11.2011

Meditatorii experimentaţi sunt capabili să îşi oprească zonele creierului asociate cu visarea cu ochii deschişi, anxietatea şi anumite tulburări psihiatrice, cum ar fi autismul şi schizofrenia, potrivit unui nou studiu american.

"S-a demonstrat că meditaţia ajută la o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi renunţarea la fumat, învingerea cancerului şi prevenirea psoriazisului," a spus autorul principal al studiului, Judson A. Brewer, de la Universitatea Yale, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au efectuat scanări fMRI (imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională) pe meditatorii cu experienţă şi pe cei novici, care foloseau trei tehnici diferite de meditaţie.

Rezultatele au arătat o activitate scăzută în reţeaua neuronală implicită (DMN) la meditatorii experimentaţi. Această reţea neuronală a fost asociată cu boli legate de anxietate, deficit de atenţie şi tulburare de hiperactivitate, precum şi cu formarea plăcilor în boala Alzheimer.

S-a observat o activitate scăzută în regiunile creierului implicate în această reţea, cum ar fi cortexul medial prefrontal şi posterior, indiferent de forma de meditaţie întreprinsă în timpul experimentului.

În mod similar, atunci când DMN era activă, zone ale creierului legate de auto-monitorizare şi control cognitiv s-au dovedit a fi co-activate la meditatorii experimentaţi dar nu la cei novici. Acest lucru s-a întâmplat şi atunci când meditatorii nu mai meditau, ci pur si simplu se odihneau.

Meditaţia a fost legată de o fericire crescută, a spus Brewer, potrivit comunicatului.

Oamenii de ştiinţă cred că meditatorii se pot concentra mai bine asupra momentului prezent şi îşi pot suprima în mod constant gândurile centrate pe sine şi cele rătăcitoare, care sunt puternic asociate cu autismul şi schizofrenia.

"Capacitatea meditaţiei de a ajuta oamenii să rămână [prezenţi] în acel moment, a făcut parte din practicile filosofice şi contemplative de mii de ani", a afirmat Brewer.

"În schimb, caracteristicile mai multor forme de boli mintale sunt reprezentate de o preocupare cu gândurile proprii, o condiţie pe care meditaţia pare să o afecteze. Acest lucru ne oferă anumite indicii legate de modul în care funcţionează mecanismele neuronale din punct de vedere clinic."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor